RSS Feed

Virginia várja a magyar vállalkozókat

Szentgyörgyi László - 2010. 01. 05. 18:50:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Virginia várja a magyar vállalkozókat

Még januárban hazánkba látogat Virginia kormányzójának küldötte, hogy élőszóban is megismételje: az USA üzleti központjaként ismert állam tárt karokkal várja a magyar vállalkozók, cégek jelentkezését. Arról nem szólt a fáma, hogy elsősorban milyen tevékenységi kört űző cégekre vonatkozik a meghívás, az amerikaiak a jelek szerint nem kívánják szűkíteni a jelentkezők körét, inkább a szabadpiaci versenyre bízzák a szelekciót.

Amennyiben néhány hazai vállalat meg tudja vetni lábát a tengeren túl, az kivételes lehetőség lehet - nem beszélve arról, hogy ráadásul egy minden szempontból ideális üzleti központban. 
Az Amerikai Egyesült Államok Kárpát-medencéjének is nevezhető Virginia. Központi szerepet tölt be az USA üzleti életében. Az Atlanti-óceán partvidékén fekvő állam fővárosa, Richmond 1000 kilométeres vonzáskörzetében Amerika gyártási tevékenységeinek 50 százaléka folyik. Szintén ebben a körzetben az USA lakosságának közel fele (48%) érhető el.

Ami a cégviteli költségeket illeti, az ingatlanok költségei közel 20 százalékkal-, a dolgozók után fizetendő járulékok, hozzájárulások 40 százalékkal alacsonyabbak a nemzeti átlagnál. Virginia állam a vállalatokra szabott 6 százalékos nyereségadója 1972 óta változatlan. A gyártók és termelők nem fizetnek adót a termékek előállításához szükséges vásárlásaik után, illetve a nagykereskedők és terjesztők sem fizetnek adót a továbbértékesítésre szánt termékek vásárlása esetén. 

Virginia fejlett kikötője, vasút- és úthálózata, illetve 14 kereskedelmi repülőtere biztosítja a kereskedelem zökkenőmentes működését. A kommunikáció fejlettségi szintjét bizonyítja a legtöbb helyen kiépített szélessávú optikai hálózat (1.7 millió km) is. Az újonnan kitelepülő vállalkozásokat munkaerő toborzással segítik, illetve átképző programokat szerveznek, amelyek biztosítják a munkaerő-állomány szakmai tudását, így a vállalkozás a lehető legrövidebb időn belül elkezdheti bevételteremtő tevékenységeit. Mindezek mellett, legalább 10 finanszírozási program támogatja az államban is működő cégeket, így különböző támogatási alapokhoz való hozzáféréseken keresztül, a régió legtöbb tevékenységi területeihez való csatlakozást biztosítják. 

Pozitívnak, ugyanakkor kissé formálisnak tartja az invitálást Magas István, a Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének vezetője, hiszen aki versenyképes volt, eddig is mehetett szerencsét próbálni Amerikába. Az Egyesült Államokat kiválóan ismerő gazdasági szakember szerint bizonyára sokat nyom a latban, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak, mivel így nagyobb bizalommal fordulnak országok és partnerek egyaránt hazánk felé.

Egyébként Virginiában a hivatali gépezet jóval könnyebben engedi vállalkozásba a (be)jelentkezőt az európainál, s az állam is megkönnyíti a cégalapítást, ám a piac igen erősen és gyorsan szabályoz: könnyen és gyorsan tönkre is lehet menni, ha valaki nem versenyképes. Eddig jobbára mezőgazdasági cikkek exportjával, illetve vegyi anyagokkal jelentünk meg az óceán túloldalán, később ezekhez csatlakoztak a speciális optikai eszközök, illetve a számítógépes rendszert helyreállító programok is. Jelenleg a NASA is magyar szoftverrel óvja adatállományát, így hát ezen ágazatokban ezután is sikeresek lehetünk.

A kommunikációs iparág egy-két különleges témakörében is jeleskedünk, és ne feledjük, hogy például a holográfiában nem csak Gábor Dénes kapott nemzetközi elismerést, a mai napig is vannak magyarok a világ élmezőnyében. Magas szerint a szolgáltató ipar is tartogathat lehetőségeket számunkra, és lehet magyar cég befutó a két part közti szállítmányozásban is. Azt azonban mindvégig szem előtt kell tartani, hogy a minőség mellett jó árat is kell mondania annak, aki labdába akar rúgni.
A magyar innovációk, találmányok tekintetében már kevésbé van okunk az optimizmusra, hiszen egyelőre nem tudni, mennyire piacképesek az USA-ban feltalálóink álmai. S ha egyik-másik találmány az is lenne, félő, hogy a megvalósításhoz szükséges kockázati tőkét nem finanszírozza egyetlen amerikai cég sem.
 
Fotó: - usa album -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ