RSS Feed

José Cura lesz az Operabál sztárvendége

Malina Adrienn - 2009. 12. 17. 16:09:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

2010. február 13-án tizenötödik alkalommal rendezik meg az 1996-ban újjászületett Budapesti Operabált, amely immáron másfél évtizede a farsangi báli szezon legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. De mi is vár a leendő Hamupipőkékre?

A 2010-es Operabálra gyakorlatilag az idei bál kapuzárása óta készülnek az esemény szervezői. A 15. Budapesti Operabálnak a Magyar Állami Operaház már nemcsak helyszínt biztosít: mostantól házigazda is. Vass Lajos, az intézmény főigazgatója és az Operabál egykori tulajdonosai között zajlott másfél éves tárgyalássorozat eredményeképpen az Operaház tulajdonába került az Operabál, így az elkövetkező alkalmakat már az Operaház tölti meg tartalommal.

 

Az idei est egyik vendége a Pavarotti, Domingo, Carréras tenortrió után szabadon a negyedik tenor elnevezést viselő argentin születésű José Cura. Cavaradossi, André Chenièr, Nabucco, Sámson, Otello: csupa fenséges hőstenor-szerep kíséri közel húszéves énekesi pályafutásán. Számos helyen felkínálták neki a zeneigazgatói posztot, de ő sikeresen ellenállt a kísértésnek. José Cura a bál megnyitása mellett természetesen szerepel is az est műsorában. Az Operabál másik sztárvendége és Cura partnere, a világhírű magyar mezzoszoprán: Komlósi Ildikó, akinek nemzetközi karrierje az 1986-os Pavarotti-énekverseny megnyerésével kezdődött. Verdi Requiemjében Luciano Pavarotti mellett debütált. A New York-i Metropolitan, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a veronai Aréna, a drezdai Semperoper és a londoni Covent Garden visszatérő vendége.

 

Nyitótánc, menü és hagyomány

 

A csaknem száz nyitótáncos már javában készül a bálra. Strauss: Tavaszi Hangok című keringőjének zenéjére nyitják meg a bált. A nyitótánc koreográfiáját Jezerniczky Sándor, az Operaház magántáncosa és koreográfusa készítette és tanította be.

 

A szervezők pályázatot írtak ki az operabáli menü elkészítésére és felszolgálására. A meghívásos pályázat öt résztvevője az eddigi beszállító Gundel mellett a Hotel Boscolo (New York Palota), a Ramada Resort Aquaworld, a Burg Catering és az Arena Catering. A kiváló séf, Bíró Lajos elnökletével zsűri dönti el, hogy a fenti cégek közül melyik készítheti a vacsorát a 15. Budapesti Operabálra.

 

A bál hagyományaihoz híven, 2010-ben is több jótékonysági felajánlást tesz. Az Operabál másnapján az Operaház jótékonysági gyermekrendezvényt szervez az operabáli díszletek között, ahol ajándékműsorral, Humperdinck: Jancsi és Juliska című gyermekoperájának előadásával várnak közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermeket.

 

Az est évről évre egyedi és megismételhetetlen. A báli közönség minden alkalommal új kezdeményezésekkel, ötletekkel találkozhat, miközben az esztendő kiemelkedő rendezvénye megőrzi és továbbfejleszti legfontosabb hagyományait.Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ