RSS Feed

Bokszolnak a golffalu miatt

Szentgyörgyi László - 2009. 12. 17. 9:23:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bokszolnak a golffalu miatt

Telkiben megriadtak azoktól a tervektől, s a még nem is létező villáktól, melyeket egy golfpálya mellett húznának fel.

Lakásokat és villákat építene Páty és Telki határába egy spanyol cég. A golffalu tervezői szerint a beruházás érintetlenül hagyná a természeti övezetet, s nem terhelné túl a két települést sem. Sokan attól tartanak azonban, hogy valóságos város épül a két község közé, több ezer lakost hoz a nyakukra, ez pedig minden szempontból túlterheli a Zsámbéki medencét.

Pátyon már három éve döntés született arról, hogy az érintett 120 hektáros területen golfpálya épülhet, s hozzá 250 apartmant is engedélyezett a szabályozási terv. A szóban forgó beruházó - cég a területet birtokló két magánszeméllyel egyébként előszerződést is kötött - Grupo Milton azonban ennél jóval nagyobb fejlesztést végezne. A cégcsoport magyarországi vezérigazgatója, Mervó József 1500 lakást és 300 villaépületet építene, hozzá szállodát, irodát és egy 8000 négyzetméteres alapterületű kereskedelmi létesítményt is felhúzna a Pátyhoz tartozó területen, Telki határában.

Ugyan Mervóék azzal érvelnek, hogy mindez sehol nincs a szkeptikusok aggodalmaiban emlegetett vigalmi negyedhez, kaszinóvároshoz és megaplázához képest, az ellenzők szerint valóságos városka éktelenkedik majd a két község határában.

Az ellenzők szerint igenis lesz megapláza, ha közbe nem lépnek. Ráadásul hétezer lakossal bővülhet a körzet, ami ha csak a közlekedés lehetőségeit, és a Telki egysávos úton egykönnyen beálló dugókat vesszük figyelembe, igen soknak számít. Nem beszélve arról, hogy a beruházás helyszínéül választott részen meglehetősen bizarrul is mutatna egy ekkora lakóövezet. S ezt a környező települések lakói és vezető is így gondolják.

A két közvetlen szomszéd közül senki nem lelkesedik a tervekért, Budakeszi el is utasította a szabályozási terv módosítását. Danóczy Balázs, Telki polgármestere pedig kijelentette: ha a pátyiak rábólintanak a módosításra februári népszavazásukon, akkor nem rest az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Az eljárás ugyanis sántít és csúsztatásokra alapozott Telki első embere szerint. A szabályozási terv módosításában bár legfeljebb 15 méteres építmény magasság szerepel, ez még nem jelenti azt, hogy valóban csak ekkora építmény lehet majd a területen. Ugyanis az OTÉK előírásai szerint az építmény magasságnak efféle meghatározása mindössze annyit jelent, hogy egy összefüggő épület átlagos homlokzata nem lehet magasabb 15 méternél- ám arról nem szól a fáma, hogy ennél jóval magasabb elem is kerülhet bele. És ha ez még nem lenne elég, akkor a tervben bizony 100 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egység szerepel nyolc helyett - igaz, Mervó továbbra is a kisebb verziót ígéri.

Ezért is kérik a tervezet ellenzői, hogy a pátyiak vonják vissza a tervmódosítást. Danóczy Balázs annyit mondott a Mix Online-nak: azért nem kíván nyilatkozni, mert a média az egész vitás kérdést tévesen Páty és Telki vitájának állította be, holott ennél többről van szó. "Holott a lényeg: a törvények nem azért vannak, hogy megkerülve őket takarózzunk velük, hanem hogy betartsuk őket!"- fűzte hozzá Telki elöljárója.

Egyelőre még nem tudni, mi lesz a folytatás. A történet külön pikantériája, hogy a Grupo Milton jelezte: bármi is lesz a népszavazás eredménye, ők építeni fognak.


Fotó: - sporty -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ