RSS Feed

Volt egyszer egy szeku...

Szentgyörgyi László - 2009. 12. 12. 8:31:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Volt egyszer egy szeku...

1988-89-ben egész Európa a változások időszakát élte. A volt kommunista országok közül Romániában ment végbe a legvéresebb, legtöbb áldozatot követelő rendszerváltás, melynek képei örökre beleégtek az emberek emlékezetébe. A folyamatos agymosás, az állandó rettegés és önkontroll helyét betöltötte az eufória, a szabadság érzése, egy szebb jövő reménye. A diktátor örökre eltűnt, polipként mozgó csápjai, az orwelli gondolatrendőrség román megfelelője, a Securitate (köznyelven Szeku) emberei pedig lassan átvedlettek látszólag tisztes polgárokká.

Emlékük azonban az általuk terrorizált emberek életében kitörölhetetlen.

December 15-én a Duna Televízió "Volt egyszer egy SZEKU..." címen kiemelt helyet szentel az 1989 előtti sötét korszaknak. A Térkép Extra hírmagazin (18.30- 20.00 óra) és a 20 órakor kezdődő Közbeszéd hír-háttérműsor az áldozatok és a krónikások szemével láttatja a Ceausescu-érát. A nézők megtudhatják, mi volt a Securitate szerepe a diktatúra fenntartásában, az 1989-es forradalom hogyan ment végbe, és mik voltak a következményei, hogyan alakult át Románia az eltelt két évtized alatt, s azt is: ma működik-e a hajdani Szekuhoz hasonló titkosszolgálat a szomszédos országban. A megszólalók egytől egyig olyan személyiségek, akik tevékenysége végigkísérte a változásokat: Tőkés László EP-képviselő, Cs. Gyimesi Éva, Markó Béla RMDSZ-elnök, Brindusa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója, Scarlat Anna dramaturg, Csendes László, a Securitate levéltárát ellenőrző tanács tagja, Cselényi László, a Duna Televízió elnöke és még sokan mások. December 22-én, a húsz évvel ezelőtti romániai szükségállapot kihirdetésének napján hírműsoraink ismét a forradalommal foglalkoznak: a Közbeszéd (20.00 óra) vendége Tőkés László, a hajdan sokat üldözött református lelkész lesz, aki kommentálja majd a 20 évvel ezelőtti eseményeket.

A közszolgálati adó számos dokumentumfilmmel, játékfilmmel idézi fel a diktatúra sötét éveit.

Alexandru Solomon román dokumentumfilmes egy olyan országban született, ahol az újságokból, a rádióból, és a televízióból csak a propaganda folyt, a nép egyetlen tájékozódási eszköze a Szabad Európa Rádió volt. Bár tilos volt, csöndes családi körben eltöltött estéken mindenki ezt hallgatta, hiszen ez volt az egyedüli hírforrás. Filmje, a Háború rövidhullámon (december 14. hétfő, 21.20) egy jelképes szerelmi háromszög "meséje", melynek szereplői a rádiós műsorvezető, a hallgató és a Szeku embere, aki csupán arra vár, hogy örökre elnémítsa fecsegő vetélytársát, a rádiót.

A Securitate előtt nem voltak védett emberek. Barátokból, párthű emberekből pillanatok alatt elpusztítandó ellenség lett, elég volt egy rossz nézés, egy rosszul megfogalmazott kijelentés. Király Károly erdélyi politikus Sylvester Lajos Királyvadászat - Egy politikus útja (december 15., kedd, 15.50) című dokumentumfilmjében emlékezik vissza a diktatúra éveire, amelyekben ő volt sokszor a "főúri" vadászatok szervezője, majd a vadászok célpontja lett.

A Securitate keze mindenhova elért. Nem ismertek korlátokat. Számos megfigyelési eszközt használtak a csúcstechnikától az ismerősök beszervezéséig. Mindenki mindenkit figyelt, soha nem lehetett tudni, honnan és kitől szereznek információkat. A Román Televízió magyar adásának munkatársai által készített Kukkolási jegyzőkönyvek (december 15., kedd 20.30) című dokumentumfilm az időközben előkerült és nagy visszhangot kiváltó szekusdossziék nyomába ered: kikről készültek jelentések, kik készítették, és mire használják őket ma.

A Szeku folyamatos figyelmét "élvezte" Tőkés László református lelkész is, aki a 80-as években az állami- és egyházi hatóságokkal szembeni ellenállásával hívta fel magára a figyelmet. 1989 márciusában az egyházi állapotokat, Ceausescu politikáját és falurombolási terveit bíráló nyilatkozata csodával határos módon külföldre is eljutott. Szőczi Árpád Drakula árnyéka (december 15., kedd 21.40) című dokumentumfilmje ennek az interjúnak a keletkezési körülményeit és kalandos útját követi nyomon. A történelmi értékű nyilatkozat hatására 1989. december 15-én kezdődő temesvári szimpátiatűntetésből nőtte ki magát a romániai forradalom.

Az ezt követő események már a történelemkönyvek részeivé váltak, nem úgy, mint azok a "házivideók", melyek ugyancsak a Securitate archívumából kerültek elő. A dokumentumfilmes Dorin Dofoftei birtokába jutott felvételek a Ceausescu-család összejövetelein, születésnapokon, vadászatokon, baráti piknikeken készültek. Vajon tudta élvezni a diktátor azt a mérhetetlen luxust és gazdagságot a hétköznapokban, amit magáénak tudhatott, vagy kispolgárként élte életét? Az aranyajtók rejtekében. A román diktátor hétköznapjai (december 22., kedd, 20. 35) című alkotás választ ad a kérdésre.A román diktatúra utolsó, reménytelen éveit, pokoli mindennapjait mutatja be a Hogyan éltem túl a világvégét (december 22., kedd, 21.30) című román játékfilm, mely egy kamaszlány és egy kisfiú szemével láttatja a torz világot, ahol a besúgó, a hazug, a kegyetlen a jó, a tisztességes ember pedig kilátástalan küzdelmet folytat a megélhetésért. Catalin Mitulescu rendező szavaival élve: "Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, aki túlélte a Ceausescu érát".

1989 decembere után az utcai harcok elmúltával a kedélyek is lecsillapodtak. Mindenki optimistán tekintett a jövőbe. Sok poklot megjárt ember úgy értékelte, ezután csak jobb jöhet. Hogy valóban beváltotta-e az élet a jövővel kapcsolatos reményeket, azt mindenki maga döntse el. Az utolsó forradalom (december 23., szerda, 21.00) című olasz játékfilm, mely a világ szinte összes neves fesztiválját bejárta, és a Kutyaélet (december 23, szerda, 22.35)című román dokumentumfilm mindenesetre nem fest túl pozitív képet.

Volt egyszer egy SZEKU...- a Duna Televízióban december 14-én, 15-én, 22-én és 23-án.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ