RSS Feed

Úriszabók

Mix - 2009. 12. 10. 13:10:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Úriszabók

Ifjabb Jáni Mihály szabómester a hatvanas évek legelején szabadult fel, mint férfiszabó. 1965-ben tette le mestervizsgáját. Fia, Jáni Tamás édesapjától, tanulta ki a szakmát, és 1988-tól iparosként dolgoznak együtt.

Buda egyik csendes kis utcájában van egy alagsori műhely. A Keleti Károly utca ugyan nem a Belvárosban vagy elit városrészben van, mégis nagyon sokan keresik a két úri szabót. Jáni Mihályt és fiát, Tamást, akik több évtizede dolgoznak azon, hogy az urak mindenhol tökéletesen tudjanak megjelenni. Ez a hely, valódi nosztalgikus hangulatot teremt az ide először betérő, öltönyt kérő kuncsaftnak. Az elegáns, ódon karfás nagyúri fotellal berendezett próbasarok, az óriási méretű, fakeretes tükör, a szőnyeg, a falióra és a két szabómester, akik igyekeznek a vendégeik gondolatait kitalálni. Az üzletportál felett egy régen festett cégtábla hírdeti: Jáni Mihály és Fia: Férfiszabó, alapítva 1932.

Jáni úr és fia a mai napig elegánsan, ingben, nyakkendőben, mellényben fogadja a megrendelőket. Az üzletet és valamennyi berendezése történelmet ír. Kilencven éves a szabószekrény, csaknem negyven éves a vasalópárna. A régi varrógépek, ma is tökéletesen szolgálnak a több évtizede használatban lévő vasalógépekkel együtt. "Ez még az a gőz nélküli fajta, amit időnként ki kell húzni a dugaljzatból, hogy ne legyen túlzottan meleg." Egy klapnifa is előkerül az asztal alól, régi jó darab, a tökéletes él vasalásának nélkülözhetetlen eszköze.

"Próbáltuk mi a gőzölős vasalót is, de az a könnyű súlya miatt nem alkalmas a jó munkára nekünk."- magyarázza Jáni Mihály.

Jáni úr fia, Tamás a fércet varrja kézzel egy zakóba. Körben a próbababákon, a fali akasztókon zakók, nadrágok, mellények, szmokingok lógnak, a félig kész darabok mindegyike fehér cérnával sűrűn tűzdelt. "Ezek már első, illetve a második próba utáni darabok. Jelférchúzás, stafírozás, zsurnálozás, mind-mind kellenek ahhoz, hogy minden úr tökéletesen elegáns legyen."
"A hibátlan munkához, egy öltöny varrásához csaknem 40 órát kell dolgoznunk!" - mondja az ifjabb mester.  De így van értelme a munkánknak és ennek is köszönhetjük , hogy édesapám 15-20 éve megvarrt öltönyeit még a mai napig is hordják. Ennek az alapos munkának az eredménye az is, a világban ismernek minket!

Itt készíttetnek maguknak ünnepi, alkalmi vagy hétköznapi viseletet az ország életének meghatározó alakjai, nagy művészek, politikusok is. A professzionális munkának a híre gyorsan terjed.
"Egy jó öltöny akármelyik férfi számára egyéniséget jelent. Minden egyes darab kihívás! Itt mutatkozik meg egy mester tudása, amivel egy konfekcióméret még véletlenül sem vetekedhet."

 


Fotó: Mix
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ