RSS Feed

Beindult a Diótörő

Malina Adrienn - 2009. 12. 05. 12:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A diótörő története, Csajkovszkij zenéje szinte elválaszthatatlan a karácsonytól. Az ütött-kopott bábfigura mesés kalandjaival legtöbben még kisgyermekként találkoztunk, sőt, a mű sokunknak talán első operaházi élményét is jelentette. A Magyar Állami Operaház idén is műsorára tűzte, és az érdeklődés töretlen.

Minden év decemberében a legkeresettebb színházi eseménye A diótörő című balett. Így van ez idén is. Az első előadáson Mária hercegnőt Popova Aleszja, a Diótörő herceget Vladimir Arhangelski táncolta.
 
Csajkovszkijt, a német romantika világszerte legolvasottabb és legsokoldalúbb művészegyéniségének, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann német elbeszélőnek a története ihlette meg. Azt az alapgondolat hívta életre, hogy a világ tele van csodákkal, csak nem mindenki látja őket. Az eredetileg a Diótörő és egérkirály címet viselő 1816-ban megjelent rövidke regény rövid idő alatt rendkívül népszerű gyermekolvasmánnyá vált Németországban, ám világhírre valójában csak a Csajkovszkij által hozzáálmodott dallamok, illetve a nagy sikerű balettelőadások révén tett szert.
 
A történet mindannyiunk számára ismerős Stohlbaum tanácsos és családja a meghívott vendégekkel együtt izgatottan várja szenteste, hogy a feldíszített fenyőfa és az ajándékok közé vethesse magát. Egyszerre megjelenik a család barátja, Drosselmayer bácsi, és unokaöccse, aki egy különleges bábot, egy Diótörő figurát hoz ajándékba Marikának. A kislány a játék után boldogan fekszik le aludni, a bábot egy székbe ülteti, és mély álomba merül. Álmában megelevenednek a bábok és a karácsonyfadíszek, ám a gonosz Egérkirály egérkatonáival háborút indít ellenük. Győzelmüket a bátor Diótörő hiúsítja meg, aki gyönyörű herceggé válva magával viszi Marikát mesebeli birodalmába. A mesés világban csodálatos látvány tárul a kislány szeme elé, tátva marad a szája a hópelyhek táncának és a csodapalotának a látványától. Örömét és csodálatát a denevérek támadása zavarja meg, de Diótörő és alattvalói hősi küzdelemben legyőzik őket. A győzelem után Diótörő birodalma ismét teljes fényében ragyoghat, Marika pedig álmából ébredve boldogan öleli magához a hős bábfigurát.
 
Az Operaház karácsonyi műsorának szinte kötelező eleme A diótörő, nem hiányozhat ezért most sem. Minden este elindul a gyönyörű álom, a csodás mese. A világhírű orosz zeneszerző legendás karácsonyi darabját az Operaházi előadás mellett a Thália Színházban is látható a darab, melyet kizárólag a Táncművészeti Főiskola hallgatói adnak elő ebben az évben is.

 


Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ