RSS Feed

Könnyebb lesz lakáshoz jutni jövőre

FH - 2009. 10. 22. 18:43:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Könnyebb lesz lakáshoz jutni januártól. A lakásszerzési illeték ugyanis 2 százalékkal, az egyéb ingatlanszerzési illeték pedig 6 százalékkal csökken.

Az ingatlanszakma ettől függetlenül továbbra sem optimista. Az RTL Híradójának nyilatkozó szakember szerint ez az intézkedés csepp a tengerben. Ahhoz, hogy újra fellendüljön a lakáspiac, jobb hitelfeltételekre lenne szükség.

Kemény munka most lakást eladni. Igaz, hogy épülnek új társasházak és ingatlanhirdetésből sem lett kevesebb, a lakásvásárlók száma így is 80-90 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Nőtt ugyanakkor azoknak az aránya, akik lakásvásárlás után haladékot kérnek az APEH-től az illeték befizetésére. Ebben az évben több mint 58 ezer kérelem érkezett be - mondta Papp István, az APEH főosztályvezetője.

Jövő évtől valamivel kedvezőbb feltételekkel lehet majd ingatlanhoz jutni. 4 millió forinttól eddig a vételár 6 százalékát kellett egy lakás után befizetni az APEH-nek. Január 1-től viszont már csak 4 százalékot. Ez egy 10 milliós lakásnál 120 ezer forint különbséget jelent.

Még többet spórolhat az, aki nyaralót, garázst vagy tárolót vásárol. Az eddigi 10 százalékos illeték 4 százalékra csökken. Egy 10 milliós ingatlan vásárlásakor így plusz 600 ezer forint maradhat a tulajdonos zsebében. A szakember szerint viszont a jelenlegi lakáshitel ajánlatok miatt 2010-től sem lesz sokkal jobb a lakáspiaci helyzet. Nincsenek olyan hitelek, amelyeket az emberek fel tudnának venni, ezért ez nagyon-nagyon kis segítség a lakásvásárlók számára - mondta Seres Melinda, az ingatlan.com internetes portál értékesítési vezetője. Az értékesítési vezető szerint csak 2010 második felére éledhet fel valamennyire az ingatlanpiac, majd, ha enyhül a gazdasági válság.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ