RSS Feed

Platán Cseh Tamás emlékére

Varga Gábor - 2009. 10. 22. 12:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Azért van abban valami sorsszerű, hogy január 22. a Kultúra Napja! Hiszen Cseh Tamás is ekkor született. A két ténynek amúgy nincs köze egymáshoz, de hisszük, hogy ezügyben sincsenek véletlenek. Cseh Tamás a közelmúlt magyar kultúrájának meghatározó alakja, egész személyisége és művészete tisztaságot sugároz. Nem véletlen hát, hogy az emlékét nagy erőkkel őrző Bárka Színház szervezéséhez mindenki első szóra csatlakozik.

A művész a Ferencvárosban született, itt keresztelték, majd az utolsó koncertjét is a Bakáts téren tartotta. 1956 novemberében a család a XI. kerületbe költözött, később a Villányi úton élt, haláláig.

A legendás dalok az első kerületi Vízivárosban születtek, melyeket leginkább a nyolcadik kerületi Bárka Színházban hallhattak rajongói. 2008-ban lett Józsefváros díszpolgára. Természetes hát, hogy e négy kerület önkormányzata kiemelkedő mértékben támogatja az emlékezést. A négy polgármester (vagy a helyettes) közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy lehetőségeikhez mérten, egyenlő arányban támogatják az "Összes dalok időrendben" című életmű-sorozat DVD-n történő megjelentetését.

A Duna Televízió által rögzített előadások a Bárka Színház kiadásában jelennek meg. A sorozat értékesítéséből befolyt összeget a színház 2010. január 22-én a Magyar Kultúra Napján és Cseh Tamás születésnapján a Bárka Színházban rendezendő Cseh Tamás estre fordítja.

Mindezek bejelentése után a kerületek képviselői, valamint Seress Zoltán és Bérces László a Bárka Színház vezetői az épület elé vonultak és közösen elültettek egy platán-csemetét, mely remélhetőleg hosszú ideig őrzi majd a felejthetetlen előadó emlékét.

 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ