RSS Feed

Ha túl sós a leves...

Mohai Szilvia - 2009. 10. 10. 19:09:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ha túl sós a leves...

Még a legrutinosabb háziasszonnyal is megeshet, hogy nem figyel oda főzés közben, és elront valamit: túlsózza a levest, odaégeti a húst, túl sűrűre főzi a gulyást vagy épp túl hígra a borsófőzeléket. Ám ilyenkor sincs még minden veszve. Egy kis trükkel feljavíthatjuk az elrontott ételeket. Következzék néhány praktika, mellyel megmenthetjük az ebédet.

Túl sós

Azt mondják, az elsózott leves a szerelmes háziasszony egyik ismertetőjegye. Ám ha fontosabb számunkra, hogy párunk megegye a feltálalt ételt, mint, hogy értesüljön érzelmeinkről, próbáljuk meg korrigálni tévedésünket. A legegyszerűbb, ha vizet öntünk az ételhez, de nyers tojásfehérje habját is hozzákeverhetjük, s ha megkocsonyásodott, emeljük ki: a tojásfehérje magába szívja a felesleges sót. Rántott vagy habart levesekbe reszeljünk nyers krumplit, forraljuk fel vele, majd vágjunk bele sok friss petrezselyem- vagy zellerlevelet. Szódabikarbónával is mérsékelhetjük a sósságot, illetve cukorral összekevert almaesetet adagolhatunk kávéskanalanként a levesbe, míg az nem semlegesíti a sót (egy kávéskanál ecethez ugyanannyi cukrot tegyünk).

Túl édes

Túlcukrozott ételekhez adjunk egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet; ezek nem csak a cukrot kötik le, hanem az étel ízét is teljesebbé teszik.

Túl híg

Ha az ételhez készített mártás túl folyósra sikerült, egy kávéskanál lisztet (lehet burgonya vagy rizsliszt is) keverjünk simára egy csésze hideg vízben, majd állandó keverés közben csurgassuk bele a szószba, és főzzük fel. Habverővel is belekeverhetünk egy kevés burgonyaport a híg mártásba, ettől besűrűsödik. Továbbforralással szintén sűríthetünk, de csak azoknál a mártásoknál, amelyekhez tojássárgáját nem adtunk, mert az összefut a forralásnál.

Túl sűrű

Húslevessel, tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígíthatjuk a mártást, annak összetevőitől függően.

Túlsült

Ha leégett az étel, a fazék tartalmát óvatosan öntsük át egy másik edénybe, azonban vigyázzunk arra, hogy az égett aljból semmi se kerüljön át. Ez a praktika csak a kevéssé lepirult ételnél segít. Ha az egészben sütött hús sült le, azonnal tegyük át egy másik edénybe, öntsük rá a zsírt, de a lesült részt ne kaparjuk fel. Adjunk hozzá egy kis darabokra vágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat; mindkettő magába szívja az égett szagot. A lesült étel kellemetlen ízét elvehetjük, ha áttesszük főztünket egy tiszta lábasba, pirítunk egy-két szelet kenyeret, óvatosan a párolgó étel fölé fektetjük, és ruhával befedjük. Az égett zsírt is feljavíthatjuk, ha kilónként három deci vizet öntünk hozzá, és addig forraljuk, míg a víz el nem párolog. Közben egy fej vöröshagymát teszünk a zsírba, és tíz perc múlva kiszedjük. Ha az égett szag még mindig érződik, újból hagymát teszünk a zsírba.

Túl zsíros

Ha a főztünk tocsog a zsírban, hűtsük le, és a hideg ételről szedjük le a megfagyott zsiradékot. Gyorsabban távolítható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe, majd, amint a zsiradék rárakódott, azonnal eltávolítjuk őket. Jégkockát is tehetünk az edénybe, s szintén azonnal vegyük ki belőle, amint rárakódott a zsír. Nagyon zsíros, berántott mártást csipetnyi szódabikarbónával is megjavíthatunk. A túl zsíros levest elkészülte után hagyjuk tíz-tizenöt percig pihenni, majd a folyadék tetején végighúzott papírszalvétával itassunk fel minden zsírcseppet. A zsíros kocsonyalét szűrjük le, és hűtsük ki. A zsír a lé tetején megdermed, így egy lapáttal leemelhetjük. Ugyanígy zsírtalaníthatjuk a füstölt hús vagy a csülök főzőlevét is.


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ