RSS Feed

TASZ: Jogsértések a HIV-szűréseknél

FH - 2009. 04. 27. 18:14:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Sok HIV-szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért - ezeket állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért, amikor a szűrőállomásokat vizsgálta. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a magyarországi prevencióért felelős Nemzeti AIDS Bizottság a meghatározott négy helyett tavaly csak egyszer ülésezett.

A TASZ hétfői közleményében leszögezi, hogy Magyarországon mindenkinek törvény biztosította lehetősége van az anonim, önkéntes és ingyenes HIV-tesztre és tanácsadásra. A szervezet munkatársai és önkéntesei ellátogattak több budapesti HIV-szűrőállomásra és kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó intézetbe. A teszteléseknél jogsértéseket és hibás gyakorlatot tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy sok szűrőhelyen nem volt biztosított az anonimitás, nem volt tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kellett a szűrésért - olvasható a közleményben.

A Társaság a Szabadságjogokért azt is kifogásolja, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság - amelynek feladata a magyarországi prevenció és az AIDS-tanácsadás megszervezése és figyelemmel kísérése - 2008-ban egyetlen alkalommal, idén pedig először április 27-én ülésezik majd. A bizottságot létrehozó miniszteri utasítás szerint ugyanakkor évente legalább négy ülést kell tartania a testületnek.

Magyarországon évről évre emelkedik az új HIV-fertőzöttek száma, 2008-ban 145 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ez 22 százalékos növekedés. A frissen kiszűrt fertőzöttek jelentős része 25 év alatti fiatal nő és férfi - hívja fel a figyelmet a TASZ.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ