RSS Feed

A Monty Python ősszel a Madáchba költözik

Malina Adrienn - 2009. 03. 18. 17:35:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szeptember végén mutatja be a Monty Python Gyaloggaloppja alapján készült Spamalot című musicalt a budapesti Madách Színház. A szereposztás ezúttal is parádésnak mondható, ráadásul olyan vendégművészekkel egészül ki a csapat, mint Hegedűs D. Géza, Szabó Győző, Hujber Ferenc, vagy Hajdu Steve.

Polyák Lilla, Nagy Sándor, Szente Vajk, Serbán Attila, Arany Tamás -csak néhány név azok közül, akik már jó ideje szinte kihagyhatatlanok a Madách Színház sikerdarabjaiból. A Madách Színház kétségkívül a musical-rajongók egyik törzshelye, ahol olyan zenés darabok közül válogathat a nagyérdemű, mint a Macskák, a Producerek, Az Operaház fantomja vagy a József és a színes szélesvásznú álomkabát. Szirtes Tamás, a színház igazgatója stílszerűen a Sir Lancelot lovagi étteremben tartotta meg a Spamalot című musical első sajtótájékoztatóját.

A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit színész. Műsoruk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python Repülő Cirkusza először 1969. október 5-én került adásba. A magyarul Gyaloggalopp címet viselő játékfilmjük meghódította az egész világot. A történethez Eric Idle, a Monty Python egyik legaktívabb tagja alkotott zenét és új jeleneteket; az így elkészült musicalt, amely a Spamalot címet kapta 2005-2006-ban mutatták be, először New Yorkban, majd Londonban is.

- Megpróbálunk egy valódi világsikert színpadra állítani, hogy azt az érzést adjuk a magyar nézőknek: egy világvárosban vannak. A Monty Python Magyarországon is kultusz, olyan fogalom, amely generációkon keresztül mindenkinek jelent valamit. Ez a brit csapat megreformálta a humor fogalmát - mondta Szirtes Tamás, az előadás rendezője.

A darabban megkapják a magukét az angolok, a franciák, a musical műfaja és a színészek, de a Madách előadásában a magyarok is. - Ezeket az angolszász musicaleket nagyon pontosan, az utolsó betűig úgy kell színpadra vinni, ahogy a szerzők megírták. Van azonban a darabban egy szám, amely kifejezetten arra készült, hogy az adott társulat alkalmazhassa a saját országára. Nálunk ennek a jelenetnek a címe: "Magyarok nélkül a Madáchban semmire sem mész". Ennek a dalnak a szerzője a darabot fordítóként is jegyző Bárány Ferenc - árulta el Szirtes Tamás.

A Madách Színház jó szokásához híven ezúttal is hármas szereposztásban viszi színpadra a művet. Ám ezúttal újabb különlegességekre is sor kerül. Szinte minden színész több figurát alakít; a női főszerepek kivételével az asszonyokat is férfiak játsszák. Arthur király szerepére a teátrum Hegedűs D. Gézát, Szabó Győzőt és Szerednyey Bélát kérte fel, míg a Tó úrnőjét Balogh Anna, Molnár Szilvia és Polyák Lilla alakítja.

Jó hír, hogy a hármas bemutató időpontja már megvan. Rossz hír, hogy a Monty Python rajongóinak a jövő évadig - szeptember 25-26-27. - várni kell a különleges musicalre.


Fotó: Kanyó Béla
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ