RSS Feed

Késnek az adóvisszatérítések

FH - 2009. 03. 17. 7:56:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bár a határidő lejárt, sokan még mindig nem kapták meg a nekik járó személyi jövedelemadó- és járulékvisszatérítést azok közül, akik korán leadták bevallásukat. Az APEH a késlekedést azzal indokolja, hogy januárban új informatikai rendszerre álltak át.

Bakonyi Ágnes szóvivő elmondta: a hibát már javították, és egy hete elkezdték utalni a pénzeket. A késésért kamatot fizetnek. Egy neve elhallgatását kérő zalaegerszegi adózó a Független Hírügynökségnek elmondta: január 28-án leadta adóbevallását, és az egy hónapos határidő lejártával március elején meg kellett volna kapnia a visszatérítést, ám egyelőre nem jutott hozzá pénzéhez. Bakonyi Ágnes a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy mivel egyre többen adják le elektronikus úton a bevallásukat, januárban az APEH lecserélte két évtizedes informatikai rendszerét korszerűre.

Az új rendszert többször is tesztelték, de előfordulhattak fennakadások. Hozzátette: egy héttel ezelőtt elkezdték utalni az adóvisszatérítéseket, és mindenki megkapja a neki járó pénzt. Az adóhivatal azoknak az ügyfeleknek, akiknek késve utal, a visszatérítésen túl a jegybanki alapkamat kétszeresét is kifizeti minden, a határidő lejárta utáni napra. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a probléma. Az APEH honlapján lévő közlemény szerint március 8-ig 667 ezer 212-en adták le bevallásukat.

Az egységcsomagokban kiküldött bevallási nyomtatványt idén 12,78 század százalékuk használta, szemben a tavalyi 26,28 század százalékkal. Idén 15 százalékkal többen használták az adóhivatal által elkészített kitöltő programot és ennek köszönhetően jelentősen csökkent a bevallások hibaaránya. Míg 2008 ezen időszakában ez az arány 45 százalékos volt, addig idén csak 22 százalék.
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ