RSS Feed

A körömdivat múltja 2.

Petrovics Gabriella - 2009. 03. 09. 12:58:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Körömdivat mindig is volt, hiszen már az ókori embert is foglalkoztatta, miként lehet elvesztett fogát, sérült körmét pótolni. Különféle megoldásokat talált ki, például csontból faragott körmöket. A köröm kozmetikája az i. e. 3. évezredig vezethető vissza, ebből a korból származnak ugyanis az első egyiptomi és kínai feljegyzések.

Az első műköröm

Az első műkörmöt, egy körmét rágó fogorvos alkalmazta úgy, hogy saját körmének széleire ragasztás nélkül helyezett fel körmöket, azonban azok nem bizonyultak tartósnak. A műköröm térhódítása az '50-es években indult igazi körútjára. A műköröm építési technikája azóta is folyamatosan fejlődik és változik, akárcsak a körmök festése. A divathullámok egy-egy színt vagy mintát kapnak fel, esetenként felejtenek el. Manapság a divat változásával egyre többet felelevenítenek a régi formákból, fazonokból és színekből.

Körömdíszítés a kezdetektől napjainkig

A történelem különböző szakaszaiban a körömdíszítés is mindig változott. Nem mindig csak a nők festették és díszítették a körmeiket, hanem a férfiak is. Voltak olyan történelmi korszakok, melyekben a körömápolás és vele együtt a körömdíszítés is valamelyest háttérbe szorult. A 20. században azonban ismét népszerű lett a körömápolás, a manikűr meghódította az egész világot. Az autógyártás során véletlen fedezték fel a festékek olyan tulajdonságát, mely alkalmas volt a körmök festésére. Így a természetes színező anyagokat felváltotta a szintetikus úton előállított körömlakk.

Ma már szinte követelmény, hogy a kéz és lábápolók, műkörömépítők valamilyen körömdíszítő technikát elsajátítsanak, illetve valamilyen új saját ötletet megvalósítsanak a körmök díszítésénél. A szép, esztétikus körömdíszítés nemcsak éke a kéz és láb körmének, de tükrözi a készítője alkotó tehetségét is. Ezeket a körömre készített műveket nyugodtan tekinthetjük egy miniatűr művészeti alkotásnak is. Az alkotáshoz viszont eszközre, anyagra és természetesen ötletekre van szükség.

A korábbi szögletes formák után talán kicsit meglepő irányt vett a körömdivat, de azok szerint, akik már a hegyesre reszelt trendit követik, nemcsak feltűnőbb és nőiesebb, de sokkal kényelmesebb is az új viselet.

A szezon legkedveltebb színei a fekete és a lila, amelyeket elsősorban fehérrel és fémszínekkel párosítanak, majd csillogó díszítőelemekkel, esetleg háromdimenziós virágmotívumokkal tesznek különlegessé és egyedivé. A hegyesre reszelt köröm divatjának több előnye is van - vélik a műkörömépítők. Szinte mindenkinek jól áll, hiszen optikailag nyújtja, kecsesebbé teszi a kezünket, még akkor is, ha rövidebbek ujjaink, mint szeretnénk. Másrészt kevésbé akad be, törik le, így biztonságosabb, kényelmesebb, mint a hagyományos, szögletes formájú változat.

A hozzáértéssel feltett műköröm három-öt hétig is megőrzi szépségét, s miközben a háztartás körül ugyanúgy végezzük feladatainkat, még óvják is a körmünket. Kedvünkre válogathatunk a fémes ragyogású csillám és a gyöngyházfényű kagylóporok, flitterek, gyöngyök, strasszok, tollak és kígyóbőrök között.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ