RSS Feed

Várjunk tavaszig a diétával!

Petre Anett - 2011. 01. 03. 8:45:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Várjunk tavaszig a diétával!

Újévi fogadalom ide, újévi fogadalom oda, az úszógumi eltüntetésével jó, ha várunk tavaszig, vallják a szakértők. A csökkentett kalória-bevitel ugyanis legyengíti szerveztünk immunrendszerét, így védtelenebbé válunk a vírusokkal szemben.

Egerek és emberek

A Michigani Egyetem kutatócsoportja influenzavírussal fertőzött egereken követte nyomon a téli fogyókúra egészségromboló hatását. A kísérleti állatok felénél 60 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal tartották fenn egészségi állapotukat, míg a másik csoportba tartozók normális mennyiségű és tápértékű ételt kaptak. Az influenzavírus beadását követő néhány nap alatt a kalóriaszegény étrenden tartott egerek többsége elpusztult. A betegség hatására mindkét csoportnál étvágycsökkenés lépett fel, de a kalóriastop alatt lévő életben maradott kísérleti állomány többet fogyott és hosszabb ideig gyógyult fel, mint a tápláló étrenden tartott csoport tagjai.

Elizabeth Gardner, a kutatás vezetője szerint a táplálékmegvonás legyengíti az immunrendszert és csökkenti a vírusokkal küzdő antitestek képződését. A professzor óvatosságra inti a fogyókúrázókat, és azt javasolja, hogy az influenza szezon négy hónapjában mindenképp táplálkozzanak rendszeresen, ami különösen akkor fontos, amikor az influenza új változata lendül támadásba, mert a szervezet még nem készült fel megfelelő számú antitesttel a betegség leküzdésére. Hozzátette, hogy a helyes étrend akkor sem nélkülözhető, ha védőoltást kaptunk.

Miért pont az egerek?

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette az egér géntérképét, amelyet The Nature brit tudományos szaklapban 2002-ben közzétettek. Az egér és az ember géntérképének összehasonlításakor a tudósok felfigyeltek arra, hogy az egér génjei 99 százalékának megvan a megfelelője az ember génállományában, és az embernél fellépő különféle betegségek kialakulásában szerepet játszó gének 90 százaléka azonos az egérben és az emberben.

Súlycsökkentés könnyedén

Eleink azt vallották, hogy mindig idénygyümölcsöt és -zöldséget fogyasszunk, olyat, ami az adott viszonyok között megterem, vagy tápanyagtartalmát megőrizve még eltartható, raktározható. Napjainkban már nem okoz nehézséget a déligyümölcsökhöz is hozzájutni. Van azonban néhány aduász, amelyet kihasználhatunk, fogyasztásuk ugyanis nem csak immunerősítő hatású, de még a súlyunkat is segít csökkenteni.

Zeller

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, illetve szerves nátriumot. A benne található rostoknak köszönhető emésztésserkentő hatása van, segít helyreállítani a vér sav-lúg egyensúlyát, és jól alkalmazható allergia, vérmérgezés és hiperaktivitás ellen is. Ezen kívül fokozza a veseműködést, így vízhajtó hatása is jelentős.

Sárgarépa

C-, A- és D-vitaminban, valamint a béta-karotinban gazdag. Megközelítőleg 3-4 százalékban tartalmaz élelmi rostokat, így nagyon jó hatással van az emésztésre. Felgyorsítja az anyagcserét, meggátolja a káros anyagok felszívódását, méregtelenít, illetve átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Fokhagyma

A szíverősítő, immunerősítő, vérnyomáscsökkentő és fertőtlenítő hatású fokhagyma bizonyos légúti betegségek és a candida leküzdésére is kiváló, valamint véralvadásgátló szerként is ajánlott.

Alma

Stabilizálja a vércukorszintet, magas pektintartalmának köszönhetően sokáig telítettségérzetet ad, és pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét is. Napi két alma elfogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, valamint C-vitamint, káliumot és magnéziumot vehetünk magunkhoz általa, melyek szintén elősegítik a zsírégetést.

Citrusfélék

Magas C-vitamintartalmuk mellett flavonoidokban is gazdagok. Ez utóbbiak megsokszorozzák a C-vitamin zsírégető hatását. A citrom és a narancs az immunrendszert is erősíti.

Kivi

Kiemelt C-vitamin-forrás. Vitamin- és magnéziumtartalma serkenti az anyagcserét és fokozza fogyasztóhormonok termelődését. A benne található kálium vízhajtó hatású, a proleolitsav pedig csökkenti a koleszterin-szintet.


Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ