RSS Feed

Overdose, a csodaló, aki nem szeret háttal utazni

Jaberits Zsolt - 2008. 12. 05. 7:02:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Európa egyik legjobb sprintere. Az első négyszázat nagyon megnyomja, majd egy kis látszólagos pihenő, ilyenkor veszi fel az utazósebességet, aztán a végén mindent bele. Ez a nyerő taktika. Tizenegyszer mindenesetre már bevált. A legfontosabb, hogy még veretlen és amennyiben továbbra is ilyen formát mutat, egy jó ideig az is marad.

A szakemberek máris Kincsemhez és Imperiálhoz hasonlítják. Angliában született, szlovákiai magyar a tulajdonosa, a versenyeken német zsoké lovagolja, a trénere magyar és Alagon él. Ő Overdose, akiről most könyvet írt Farkasházy Tivadar.
- Eddig azt hittem, hogy csak a feleségembe vagyok szerelmes - mondta a szerző a könyvbemutató sajtótájékoztatón - aztán rá kellett jönnöm, hogy most már a lovakba is. Ebben Overdose-nak nagy szerepe van. Imperiál óta csak messziről csodálhattuk a galoppversenyeket, ám 2008 a fordulat éve volt. És ezt Overdose-nak köszönhetjük. Ahol csak elindult, mindenütt győzött - ez ennyi országban csak Kincsemnek sikerült.

A tulajdonos

Párizs, Róma, Hamburg, Baden-Baden többek között a sikerek állomásai. Teljesítményével már most a legjobb húsz egyike minden idők veretlen lovai társaságában. A tulajdonost, a dunaszerdahelyi illetőségű Mikóczy Zoltánt kérdeztük Overdose-ról.

Hogyan is került önhöz Overdose?

- Barátaimmal Newmarketben jártunk a szokásos lóárverésen. A tájékozódás volt mindössze a célunk, eszem ágában sem volt lovat vásárolni. Aztán, amikor felvezettek egy csikót, felcsillant a szemem, pedig nem is volt benne semmi különös. A kikiáltási ára sem volt magas és csak úgy brahiból beszálltam én is licitbe. Mondtam egy olyan összeget, amelyről biztosan sejtettem, jelentősen túl fogják szárnyalni, ám - most már tudom - óriási szerencsémre ez nem történt meg, így kénytelen voltam megvásárolni a lovat. Először felmerült bennem, hogy Osamának nevezem el, de végül legkisebb lányom biztatására maradtunk az Overdose névnél.

Az idomár

Ezután Ribárszky Sándort, a ló idomárját, vagy ha így jobban tetszik, trénerét is sikerült faggatóra fognunk

Hogyan is kell trenírozni egy ilyen nagy tehetségű lovat? Hasonló a helyzet, mint amikor mondjuk egy labdarúgó edző kezei közé kerül egy Ronaldo képességű játékos?

A hasonlat találó, ám ha hiszi, ha nem, egy lóval sokkal nehezebb bánni, mert rajta már csak rontani lehet. Overdose-nál mindenesetre ez a helyzet. Az ő karrierjét is fel kellett építeni, kidolgozni a számára legelőnyösebb versenytaktikát és ehhez szabni az edzések minőségét.

Overdose-nak mi a titka, mitől ilyen jó ló?

Ezt elsősorban a vérvonal, tehát a szülők, az adottságok határozzák meg. Az ő esetében elmondhatjuk, minden a legtökéletesebbre sikerült, ezért is mondtam, hogy rajta már csak rontani lehet.

Mi az ön által kidolgozott nyerő versenytaktika?

Mindenekelőtt kihasználni a ló legjobb tulajdonságait. Esetünkben a páratlan kezdősebességet és azt, hogy ő egy igazi iramos ló. A zsoké a táv első három-négyszáz méterén hagyja a lovat teljes sebességgel futni, ezzel eléri azt, hogy kiszakadjon a mezőnyből. Ezt követően egy kicsit vissza kell fognia, tehát lehetőséget adni neki energiái tartalékolására, mert erre a táv végén lesz igazán szüksége. Ugye, milyen egyszerű.

Milyen pályák fekszenek Overdose-nak?

Nagy sebessége miatt az élesebb kanyarokat nem kedveli, a hosszú egyenesekben azonban verhetetlen. A lóversenyeken évente kiválaszthatunk egy csikót, amely ha felér a legjobbak közé, kimondhatatlan öröm akkor is, ha másé. Most egy egész országnak lehet egy ilyen lova. Reménykedjünk, hogy nem kerül külföldre.

Overdose nevét máris mindenki ismeri, mely Kincsem és Imperiál óta nem fordult elő. Ez a könyv nem csak róla szól, hanem dicső elődeiről is, az összes magyar veretlenről, s azokról a lovakról, lovasokról, idomárokról, tulajdonosokról, akik Európa legnagyobb versenypályáin is helytálltak. Mert a múlt ismeretében a jövő is érdekesebb. A kettőszázkilencvenhat oldalas, több mint száz színes és fekete-fehér fotóval illusztrált, impozáns kötet az Adwise Media gondozásában jelent meg és néhány nap múlva már a polcokra kerül. Annak, aki szereti a lovakat, a lóversenyeket és az olvasmányos beszámolókat, igazi szép karácsonyi ajándék. És még valami… Ha kíváncsiak rá, miért nem szeret Overdose háttal utazni, lapozzák fel a könyvet, benne van a válasz!


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ