RSS Feed

Szabó Illés szekerén

Bencsik Gyula - 2008. 09. 30. 11:24:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szabó Illés szekerén

A közelmúltban jelent meg a 60 éves író, Szabó Illés új munkája, a JelenTések Könyve. A mű gyakorlatilag az újszövetségi Jézus-történetet beszéli el, egészen szokatlan eszközökkel: a Megváltó küldetésének segítségére kirendelt Gábriel arkangyal Úrhoz intézett feljegyzéseiből rajzolódnak ki az események, és a meghökkentő végkifejlet.

Szabó Illés 1948-ban született Budapesten. A Testnevelési Főiskola tanári szaka után elvégezte az ELTE filozófia szakát is. Volt rakodómunkás, kérdezőbiztos, ejtőernyős kommandós, labdarúgó edző, tanár, újságíró... Írt és rendezett színdarabot, filmet. Legjelentősebb regényei: Rendkívüli események, Ordaskölykök, A tizedik hónap, Csillagkő, Mária gyűrűje, Telitalálat. Most a Pallas Kiadó Kft. gondozásában idén megjelent JelenTések Könyve című művéről kérdezte a MIX Online.

Milyen volt a könyv eddigi visszhangja?

Kicsit tartottam a vallásos téma miatt, de a különböző orgánumokban eddig megjelent kritikák meglepően jók voltak, és ugyanezt tudom elmondani azokról az olvasói visszajelzésekről, amelyek eljutottak hozzám. Éppenséggel megvádolhatnának azzal is, hogy jópofa pamfletet írtam a Szentírás alapján, de ilyet legfeljebb az állíthat, aki abbahagyja az olvasást az első 50 oldal után. A felütés úgy tűnhet, mintha könnyedén kifiguráznám ennek az angyali nézőpontból emberként ábrázolt Jézusnak a történetét. Van, akinek ez bejön, míg mások szerint ebből nem lehet viccet csinálni. Meggyőződésem, hogy legyen valaki bármilyen mélyen vallásos, ha végigolvassa a könyvet, megváltozik a kezdeti véleménye. A Biblia csak segédeszköz volt számomra, hogy azt a gondolatot kifejtsem, mely szerint mindenkinek hordania kell a saját keresztjét, meg kell találnia a hitét, beleértve rendkívül hitetlen országunkat is. Az, hogy rendkívül sok tehetséges ember nem tud érvényesülni Magyarországon, jórészt az itt élő emberek önmagukba vetett hitének a hiányával magyarázható. Egyszerűen nem a helyükön kezeljük a dolgokat, az értékek háttérbe szorulnak. Utolsó nagy nemzetközi sikerünk a Rubik-kocka volt. Kezdjük elhinni a Himnusz sorait: „Balsors, akit régen tép…”.

Magad istenhívő, vallásgyakorló ember vagy?

A bejegyzések szerint római katolikus vagyok. Nagyszüleim vallásos, templomba járó emberek voltak. A hatásukra eljártam misékre, nagyjából ismerem a liturgiát, de egyáltalán nem nevezném magam vallásosnak. Ugyanakkor erős hit van bennem a tekintetben, hogy létezik egy felettünk való által ránk rótt fontos üzenet az emberiség számára, s ez valamennyi vallásban megtalálható. Ez az üzenet a természet önalkotó képességéről szól, vagy arról a tudatról, amely létrehozott minket, és feladatokat ad nekünk.
A pszichoanalízis is nagyon hasonló dolgokat mond. Ha Jungot elolvassuk, majdnem ugyanazt találjuk, mint a zen buddhizmusban; ezt kellene elfogadnunk. Vagy például ott van Jézus tanítása, hogy ne gondolj te a holnappal, a mának is megvan a maga baja – ez a többi vallásban is megvan. A latin például azt mondja: carpe diem, vagyis élj a mának; ugyanezt javasolja a zen buddhizmus is: önmagadban éljél, a mában, a jelenben; de ezt tartja a hinduizmus is.
És bizony ezt mondja a pszichoanalízis is, tehát hogy élj a jelenben. Erős átfedések vannak tehát: csak a megfogalmazás más, de mindegyiknek az a lényege, hogy próbáljuk megtalálni a helyünket a világban.

Milyen hozadéka lehet a könyvnek az olvasók számára?

A JelenTések Könyvének a megírása számomra rendkívül jó terápiának bizonyult. Most már tudom, hogy hol a helyem. Remélem, hogy akik elolvassák a művet, hasonlóan fognak érezni.


Fotó: x
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ