RSS Feed

Moszkva a dél-szíriai amerikai katonai bázis bezárását sürge

mti - 2019. 10. 23. 19:16:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Moszkva követeli Washingtontól a dél-szíriai et-Tanfban lévő katonai bázis környékének elhagyását - jelentette ki Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

A diplomata szerint az amerikai katonák illegálisan tartózkodnak az országban, "megszállás" alatt tartják a támaszpont régióját, és blokkolják a Szíriát Irakkal összekötő autóutat. Versinyin hangot adott Moszkva álláspontjának, amely szerint a többségében kormányellenes erők által ellenőrzött Idlíb tartománynak, csakúgy mint a Homsz tartománybeli et-Tanfnak vissza kell térnie Damaszkusz fennhatósága alá. Hangsúlyozta: ezt úgy kell megvalósítani, hogy a polgári lakosság ne szenvedjen kárt.
    Közölte, hogy Moszkva kapcsolatban áll Washingtonnal az Ankarával megkötött egyezség végrehajtása ügyében. Az Egyesült Államokkal politikai és katonai vonalon fenntartott kapcsolatot hasznosnak nevezte a hosszú távú szíriai rendezés szempontjából.
    Versinyin ugyanakkor elvetette Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszternek azt a javaslatát, hogy Északkelet-Szíriában hozzanak létre egy nemzetközi ellenőrzés alatt álló biztonsági övezetet. Az orosz diplomata szerint erre a Szocsiban megkötött orosz-török megállapodás után már nincs szükség.
    "Álláspontunk szerint az, ami Szocsiban történt, megoldotta a problémát. Vagyis leállt Törökország katonai aktivitása ezen a területen, elejét vették a további katonai összeütközéseknek, s lefektették az alapját annak, hogy az összes kérdést párbeszéd útján oldják meg. Nekem nem úgy tűnik, hogy szükség lenne kiegészítő lépésekre" - mondta.
    Emlékeztetett rá, hogy a berlini kezdeményezés még az orosz-török megállapodás előtt hangzott el.
    Versinyin kifejezte reményét, hogy a kurdok önként fognak visszavonulni a török határ mellől, és az orosz-török memorandumnak vérontás nélkül lehet majd érvényt szerezni. Azt hangoztatta, hogy a kurdok sorsát a Damaszkusszal folytatott párbeszédnek kell meghatároznia, amelynek eredményét az ország új alkotmányában kell rögzíteni.
    A diplomata szerint "a kurdok a szíriai nép elidegeníthetetlen részét jelentik", s megilletik őket a szabadságjogok Szíriában. Mint mondta, Moszkva tisztelettel viszonyul a kurdokhoz, akikkel mindig is "mély" kapcsolatokat ápolt.
    Az állította, hogy az orosz-török memorandum a szíriai kormány és a kurdok közötti megegyezésen alapul. Versinyin elismeréssel szólt a kurdoknak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben való szerepvállalásáról.
    Elmondta hogy a szíriai-török határ mentén létrehozandó, 10 kilométer széles, orosz-török közös járőrözési zóna Damaszkusz joghatósága alá tartozik majd. Mint mondta, az övezet működtetésének időtartamát a memorandum nem határozta meg. Rámutatott, hogy a szocsi memorandum értelmében nem lesznek török erők Manbídzsben és Kobaniban, a térség két nagyobb városában.


Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ