RSS Feed

Bonni, berlini rekordok

Mogyorósi Géza - 2019. 10. 21. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bonni, berlini rekordok

Azt még Németországban sem tudjuk, hogy valóban kormányfő marad-e a 2021-es választásokig Angela Merkel? Ám a 65 esztendős kancellárnő – bő ötezer napja hatalmon – már sikerrel túlszárnyalta Adolf Hitler (12 évnyi) és Konrad-Adenauer (14 évnyi) rekordját. A 2017-ben elhunyt Helmut Kohl 1982 végétől 16 esztendeig irányította az NSZK-t.

A második világháborút követő első (nyugat)német kancellár Kölnben született, 1876. január 5-én. Az Adenauer família szerény körülmények között élt. Az ötgyermekes családban édesapja után kapta a fiú a Konrad nevet. Jogi érdeklődését is atyjától örökölte, aki a 19. század végén a dómváros fellebbezési bíróságán titkároskodott, majd kancelláriai tanácsos lett. Konrad Adenauer a középső gyermek 1894-ben érettségizett Kölnben az apostoli gimnáziumban és azután freiburgi, müncheni, bonni egyetemeken csiszolta elméjét. Diplomával a kezében már huszonévesen a nagy politika közelébe került munkahelyén, egy centrumpárti ügyvéd, Hermann Kausen irodájában. A stabil egzisztenciához hitves is dukált - 1904 januárjában vezette oltárhoz Emma Weyer-t, akinek révén befolyásos körökkel kerülhetett kapcsolatba. 1909-ben a 33 esztendős Adenauer már Köln főpolgármester-helyettese. Az első világháború kitörését 1916 őszén családi tragédia követte, elhunyt Emma Adenauer - három gyermekük, Konrad, Max és Ria félárvaságra jutott. 

Egy évre rá a megözvegyült férfit egyhangú szavazással a Rajna-menti iparváros főpolgármesterévé választották. Eredményesen dolgozott: Köln modern metropolisszá vált. Posztjáról csupán a nácik távolították el 15 és fél év múltán… De 1933 tavaszáig még történt egy s más. Összeomlott a császárság és egy hónappal a versailles-i békeszerződést követően másodszor is megházasodott a Dóm-város vezetője. Auguste Zinssert vette el. „Gussie” becenevű nejét rokoni szálak fűzték tengerentúli üzletemberekhez, s ez a több német nagyvállalat felügyelő bizottsági tagságát élvező, centrumpárti politikusnak később még jól jött. A három korábbi Adenauer csemete mellé, további öttel ajándékozta meg a férjét Auguste asszony. Ferdinand néhány napos korában meghalt, de az 1923 és 1931 között született Paul, Lotte, Libet és Georg a 21. század elején is éltek még. 

Ki sejtette a náci korszakban, hogy a hetven esztendeje kettészakadt, romos Németországban, majdan éppen Adenauer lesz az első bonni kancellár. 1963-ig maradt hatalmon az idős politikus. Akkori rekordját, most a CDU korábbi frontasszonya, elnöke döntögeti. Aki bár lemondott tavaly decemberben a CDU irányításáról, ám az EU-ban a leghosszabb ideje kormányzó személyiség. Ha – ígéretének megfelelően – valóban 2021 őszéig irányítja Merkel az unió legnépesebb tagállamát, akkor „tanítómestere” -  Orbán Viktor atyai jóbarátjának, Kohlnak - bonni, berlini (16 évnyi) kormányzási idejét is túlszárnyalhatja. Na, majd meglátjuk!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ