RSS Feed

Csillagsakk a Nagy falnál

Polgár Klára - 2019. 10. 15. 16:29:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csillagsakk a Nagy falnál

Idén Kínában rendezték meg a Csillagsakk világbajnokságot. Ezúttal már három kínai versenyző is indult, s természetesen ott volt férjem, Polgár László is, aki kitalálta a csillagsakkot, amely immár egyre népszerűbb a világban. És egyúttal alkalmunk volt megismerni Pekinget is, amelyről már sokat tudtunk, de egészen más a helyszínen megkóstolni a pekingi kacsát vagy találkozni az utcán Mao, Marx és Engels képeivel.

A kínaiakat nagyon érdekelte férjem ,,Nevelhetsz zsenit’’ című.könyve és ezért meghívták a pekingi Beijing Daxue egyetemre. Előadásában ismertette nevelési módszerét, szemléletét. Az emberek nagy figyelemmel hallgatták és utána többen is elmondták , hogy nevelik ők kínai módra a gyerekeiket. Érdekes beszélgetés zajlott, a neten több, mint 10 ezer ember követte az előadást.


Az Yvi sakk klubban Laci előadást tartott  a csillagsakkról, ahol 3000 kisgyerek sakkozik. Igaz, a sakkoktatás is világszínvonalú, 26 edző dolgozik a gyerekekkel. A csillagsakkal most ismerkednek, de  rendeztek már versenyt is.
     Peking óriási város 23 millió emberrel.Mindenütt nagy építkezés látható, óriási parkokkal, Nagyon sok helyen 12 sávos út van. Az emberek mosolyognak és segítőkészek.  Láttuk a világ legnagyobb terét a Tian’anmen teret, ahol fél millió ember fér el,s  Mao elnök fotója mellett másutt Marx és Engels képét is láttuk.


    Pekingtől 125 kilométerre, két év alatt építették fel  a Vízi város( Water City). Ez a kínai Velence. Ott a Buddha monostorban töltöttünk egy éjszakát, ami a Nagy fal Simatáj falszakaszánál van. Ez a falszakasz a legmeredekebb. 20 km hosszú és 900 m magas. Libegővel jutottunk fel, de a végén még mászni is kellett. Elmondhatom, hogy a csillagsakk eljutott a Nagy falra. A kínaiak azzal búcsúztak, hogy az október budapesti Csillagsakk versenyre harmincan jönnek majd.
Fotó: Polgár Klára
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ