RSS Feed

A suttogó

Regös Gábor - 2019. 08. 22. 17:58:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A suttogó

A suttogó (1998) egy film, ami sokkal többről szól nekem, mint maga a történet. Nagyjából az egész életem a lovak körül forog 5 éves korom óta. A rendező és a főszereplő egy és ugyanaz az ember Robert Redford/Tom Booker az egyik legnevesebb amerikai színész.

 A történet szerint Scarlett Johansson/Grace MacLean durva balesetet szenved a lovával. Elüti őket egy kamion,  Grace súlyos sérüléseket szenved, és a ló is hasonlóan jár. A súlyos sokk hatására a ló teljesen kezelhetetlen lesz és lovagolhatatlan. Grace édesanyja  végső elkeseredésében, egy suttogóhoz fordul akit Robert Redford alakít. Akinek az a specialítása, hogy minden lovat meg tud szelidíteni, és a bizalmát vesztett állatoknak helyreállítja az egyensúlyát. De Gracenek és az édesanyjának Kristin Scott Thomas/Annie MacLeannek is szüksége van nyugalomra, mert Annie éppen elveszti a munkáját, és érzelmi krízisbe is kerül, lánya meg búskomorságba esik egyrészt a lova állapota miatt, másrészt a baleset után nem tud lovagolni, sőt járni is csak botok segítségével. Annie amire egyáltalán nem számított beleszeret a suttogóba. Az egész helyzetet csak fokozza, hogy váratlanul betoppan a férje Sam Neill/Robert MacLean. Akinek az egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen azonnal leveszi, hogy a felesége és a suttogó közt valami nagyon van… 
Mint lovasembernek nekem nagyon kedves ez a film. Redford meg nem véletlenül akarta rendezni és eljátszani is a főszerepet. Telitalálat. A 2 óra 50 perces film lassú, nyugodt, és a felszín alatt annyi érzelem van, amit a briliáns színészi játék..és a kerettörténet csak erősít. Scarlett Johanssonnak ez pont akkora lehetőség volt, mint a hasonló korú Natalie Portmannak anno a Leon a profi c. filmben játszani. Érdekes mind a két kislányból felnőtt korukban is hatalmas sztár lett, ez pedig nagyon nem jellemző erre a szakmára. Redford nagyon nagyot játszik, igazából csak egy filmben láttam még jobbnak a Távol Afrikától-ban, ahol a legendás Meryl Streep volt a partnere. Az adható 10 csillagból 8,6-ot adok rá.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ