RSS Feed

Dalos idők

Csontos Tibor - 2019. 08. 25. 8:00:39 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dalos idők

Ezek már másfajta dalos idők, mint amikor a Dalos fedőnevű rockénekes énekelt a megrendelőinek erről-arról, de leginkább arról, akit és amit kértek tőle. Igaz, mai dalos időkben is sokszor szólnak arról dalok, amit a megrendelők a legszívesebben hallanának. Persze, még emlékszünk innen a Magyarország című dalra, onnan pedig a Barackfa-dalra. S persze ott volt a halszagú-halk szavú dalocska is, amelyet egy magyar származású amerikai slágergyáros fabrikált egy korábbi szerzeményéből. Kapott is érte rendesen. Nagy pénzt és gúnyt is.

Született dal az ország kenyeréről, a Magyarok kenyeréről is. A hagyományoknak megfelelően minden máshonnan érkezik: a kovász Kárpátaljáról, a só Parajdról, a búzákat is küldik mindenfelől, a Magyarok kenyerét megéneklő dalt pedig Tolcsvay Lászlótól kaptuk. A fonográfos Tolcsvay zenedarabja, a ”Kenyérdal” először - stílusosan - az egyik augusztus huszadikai állami ünnepen csendült fel. Cseppet sem mellesleg, a nyolcvanas évek elején ő zenésítette meg Petőfi Nemzeti dalát, ami eleinte nem is kerülhetett lemezre, harminc évnyi várakozás után pedig egy március idusi ünnepségen is előadhatta a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, később ugyanott a Magyarok kenyerét énekelte meg.

Volt már egy Kenyérdal, Presser-Adamis Harmincéves vagyok című musicaljében énekelte Kútvölgyi Erzsébet, első strófája így hangzik: "Hányféle íze van ennek a szónak,/ Egyet gondolsz csak jónak./Sokszor eldobod, de amikor nincs,/Rájössz, milyen nagy kincs." Vártuk, hogy a sikeres ötlet ösztönöz majd egy Tortadal megírására is, hiszen évente kiválasztják az Ország tortáját is, de ezzel kapcsolatban változatlanul hallgatnak a múzsák. 

S ha belegondolunk, hogy már üdítőitala is van a nemzetnek, folytatódhatna a dalszerzés. A Pálinkadal már megvan, a Magna Cum Laude leleményességének köszönhetően.  A Rezsidal viszont még hiányzik a slágerlistákról. Ellenben Budapest dalának már másodszor örvendezhetünk. Tavaly Radics Gigi előadásában a Budapest Szerelem című számot választották Budapest dalának, a közönségdíjat Benji Bárhol járok című dala kapta. Az idén  elsősorban sportolásra alkalmas, motiváló ritmusú, jó hangulatú dalokat vártak a versenybe, miután Budapest már sportfővárosként is igyekszik értékesíteni magát. 

A győztes egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet, megkapja a Budapest Dal plasztikai díjat és oklevelet, emellett egymillió forint pénzjutalomban részesül. Ez utóbbi nyereményekkel ebben az évben Mága Jennifer feat Burai Bennünk a győztes című szerzeménye vitte el. S csupán a rend kedvéért: közönségdíjat Tóth Gabi & Majka Mi éltünk című dala nyerte, a Budapest a Fiatal Tehetségekért elnevezésű elismerést OliverFromEarth A világ az enyém című dala érdemelte ki. 

Persze, szó nincs arról, hogy ezek a dalok ezentúl Budapest himnuszaként csendülnének fel, amennyiben egy fővárosnak a saját zászlaja mellett lehet fennkölt himnusza. Ha úgy alakul, még Berki Krisztián főpolgi jelölt is elénekelhetné, hiszen oly sok mindenhez ért. Fotó: pamia.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ