RSS Feed

Beatles, Dohnányi és a többiek

Mogyorósi Géza - 2019. 06. 27. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Beatles, Dohnányi és a többiek

Évente egyszer-kétszer átugrom Berlinből Hamburgba. Kedvelem az Hanza-metropoliszt, mely Észak-Németország kulturális centruma a gyönyörű Elbphilharmonie épületével. Így volt ez már azelőtt is, hogy Bonaparte Napóleon és francia serege 1813-14-ben megszállták volna.

A Keleti-tengerttől alig 100 kimométerre fekvő kereskedőváros 2019 nyarán két tucat színházzal, még több mozival, s félszáz múzeummal csábít. A vagyonos üzletemberek, hajtótulajdonosok, halászok az elmúlt századok során bőven szántak pénzt a múzsákra is. Szerettek szórakozni a szorgalmas bankárok, mágnások, kapitányok, matrózok. S nem csak harmonika szóra! Így a 16. században nyílt börze közelében hamarosan operaháza, majd az 1700-as évek második felében pedig nemzeti teátruma is lett Hamburgnak.

 A Beatles "könnyűzenéje" mellett a musical műfaj is ezer szállal kötődik az EU (nem fővárosi rangú) legnépesebb cityjéhez. Az 1,8 millió lakosú Hanza-metropoliszba sok milliós publikumot vonzottak-vonznak olyan rekordszériás remekművek, mint a Macskák, Az operaház fantomja, A vámpírok tánca, a Mama Mia, avagy a Der König der Löwen/Az oroszlánkirály. Az öreg kontinensen csupán London és Bécs, a tengerentúlon pedig csak New York konkurálhat a német kikötővárossal a musical-kínálatban. 

Az erre járó magyar turista a Bál a Savoyban komponistájának - Ábrahám Pál (1892-1960) - sírját is felkeresheti Hamburgban, melynek szocdem főpolgármestere - az idén 91 esztendős - Klaus von Dohnanyi (SPD) volt a 80-as években. A ma is snájdig, idős politikus nem más, mint Dohnányi Ernő unokája, aki a hajdani Budapesti Filharmóniai Társaság elnökkarnagya volt 1944-ig. Hm. Kicsi a világ - ám annak kapuja az Alster és az Elba partján van!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ