RSS Feed

EP - Ki szerez többséget?

mti - 2019. 05. 16. 12:54:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Fidesz által képviselt politika kisebbségbe fog kerülni az Európai Parlamentben - jelentette ki csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az "erősebb Európáért" kiálló pártcsaládok, a néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek legalább 460 helyet fognak szerezni a 751 fős Európai Parlamentben.

Eközben az Orbán Viktor politikájával egyetértők, például a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által szervezett pártcsalád akkor sem szerez 90-nél több helyet, ha a Fidesz az ő frakciójukhoz csatlakozik - hangsúlyozta.
    Azzal érvelt, hogy az EP-n belül önmagában egyetlen pártnak vagy frakciónak sem lesz abszolút többsége. Nem az a kérdés, hogy kinek hány képviselője van egyedileg, hanem az, hogy ki tud barátokat és szövetségeseket találni a saját politikájához - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint a DK erősebb Európát, európai egyesült államokat kívánó politikája könnyebben talál majd barátokat és szövetségeseket, mint a Fideszé, függetlenül attól, hogy az utóbbinak hány mandátuma lesz.
    A pártelnököt kérdezték arról, hogy a felmérések alapján a Fidesz akár rekordmennyiségű mandátumot is szerezhet az EP-választáson. Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy a magyar parlamenti választáson sem az a kérdés, hogy ki nyer egyik vagy másik választókerületben, hanem az, hogy ki szerez többséget. Az EP-választáson minden ország egy választókerület, ezért lehetnek olyan országok, amelyekben az Európa-párti erők kisebbségbe szorulnak, de összességében övék lesz a többség Európában - közölte.
    Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a magyar kormánypárt két legalapvetőbb, a migrációról és a kereszténység védelméről szóló állítása "hamis és hazug", és ezeket az állításokat az európai polgárok többsége mereven elutasítja. Kétségtelennek nevezte, hogy a következő években is felszínen marad a menekültkérdés. A menekültkérdés még itt fog maradni, de menekültválság mára már nincsen - szögezte le.
    A pártelnököt szembesítették azzal, hogy Törökországban körülbelül hárommillió ember várakozik a menekülttáborokban. Azt felelte, hogy Törökországban valóban súlyos a menekülthelyzet, de az ország nem tagja az Európai Uniónak. Ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő is belátta, hogy szükség van egységes európai határ- és párvédelemre, aminek segítségével az európai országok képesek közösen megvédeni a kontinenst egy "olyan menekültnyomástól, amelyet nem tartunk kívánatosnak".
    Újabb kérdésre azt felelte, azért kell közösen megvédeni a tengeri és szárazföldi határokat, hogy ne is alakulhasson ki ilyen típusú probléma.
    Gyurcsány Ferenc azt is mondta, hogy Európa nem kér a magyar kormányfő "hazug, az európai kereszténységet hamis és számító módon védeni akaró politikájából". A katolicizmus ugyanis éppen az egyetemesség igényével lép fel, a katolikus egyház nincs néphez, fajhoz vagy nyelvhez kötve, minden emberhez szól - fogalmazott. Európát és az európai kereszténységet éppen Orbán Viktorral szemben kell megvédeni - jelentette ki a DK elnöke.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ