RSS Feed

Kollaboráns bonviván?

Mogyorósi Géza - 2019. 03. 25. 8:00:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kollaboráns bonviván?

A világ legöregebb aktív színésze, egyben Németország második legkorosabb férfi lakosa volt Johannes Heesters, akit 2011. december 30-án, a müncheni Északi Temetőben kísérték utolsó útjára. A 108 esztendősen eltávozott holland bonviván példátlanul hosszú színpadi és filmes karrierrel büszkélkedhetett.

A "Grandseigneur der Operette" kilenc évtizedes pályafutással dicsekedhetett. Rökk Marika és Házy Erzsébet egykori bohém partnere 2011 decemberében, szenteste hunyt el. „Sárm, elegancia és könnyedség jellemezte őt” - méltatta anno a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer a „külföldi” Johannes Heesterst {1903-2011}. Claudia Schmied, az osztrák kulturális tárca irányítója „az évszázad művészének” nevezte a Bécsben is sikeres sztárt. A már a náci időkben is Németországban dolgozó operettcsillag halála küszöbén ünnepelte 108. születésnapját. Heesters 46 évvel ifjabb (második) hitvese éjjel-nappal férje gondját viselte, s egy starnbergi klinikán vele volt utolsó óráiban is.

Heestersnek hosszú karrierje során a kamerák előtt és a táncszínházakban számos magyar kolléganője is volt: a Csárdáskirálynőben, s az 1958-as fergeteges nyugatnémet mozisikerben, a Szabad a színpad Marikának című produkcióban Rökk Marika és Heesters kettőse nyűgözte le a publikumot. A Víg özvegyben a 60-as években Házy Erzsébettel lopta be magát a bécsi közönség szívébe a snájdig bonviván. A 70-es évektől a televízió is felfedezte magának az 1903 decemberi születésű sztárt. Szülőföldjén, Hollandiában megosztotta a közvéleményt Heesters, mert a Harmadik Birodalom jól kereső kedvence volt, miközben a hitleri seregek lerohanták a Benelux-államokat.

Berlin belvárosi  parkjaiban, éttermeiben, gyakorta láttam a 21. század elején a már megvakult, botra támaszkodó, de még aktív színészt. Az 1903 végén, Hollandiában világra jött Heesters közismerten a sport és a nők nagy barátja volt. A Jopi-nak becézett művész 1921-ben állt először színpadra. Mozikarrierjét még 1924-ben egy némafilmben kezdte. A 30-as évektől Bécsben, majd Berlinben operetténekesként is sikert arató sztár, belga feleségével együtt 1936-ban telepedett le (ma már tudjuk, hogy végleg) Németországban. 

A náci korszak egyik legkedveltebb külföldi bonvivánjának a háború utáni évtizedekben sokszor vetettek a szemére, hogy kollaboráns volt. Johannes Heesters hírneve rontása miatt a harmadik évezred elején pert vesztett Volker Kühn ellen. A berlini történész, szemtanúkkal készített interjúkra hivatkozva azt állítja, hogy a véres hitleri időkben ünnepelt holland művész, amikor 1941 tavaszán felkereste a dachaui koncentrációs lágert, akkor koncertezett a foglyokat őrző fegyveresek előtt. Heesters a tábor meglátogatását beismerte, ám makacsul tagadta, hogy dalolt volna az SS-katonáknak. Hm, ha nem énekelt, akkor mit keresett Bajorország rettegett KZ-jében a sztár?

A béke 1945-ös beköszönte után is folytatódott hősünk színes páyafutása a táncszínházakban és a kamerák előtt Sőt, a 70-es évektől a televízió is felfedezte magának a sokoldalú Heesterst. Az 1985-ben megözvegyült, majd '92-ben újranősült nagyothalló, egyre gyengébben látó, ám fess tenor túl a 100. születésnapján is évente többször - igaz már ülve - színházi darabokban csillogott, énekelt, illetve filmezett.. "Ha abbahagyom a játékot, meghalok"- mondta egy hajdani rádióinterjúban Jopi. Második hitvese, a pályatárs Simone Rethel-Heesters napjainkban is szeretettel őrzi - akárcsak a filmfelvételek és hanglemezek - halhatatlan férje emlékét.
                                                                 
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ