RSS Feed

Löw - a krémezett tréner

Mogyorósi Géza - 2019. 02. 12. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Löw - a krémezett tréner

Márciusban a szerbek ellen lép legközelebb pályára a múlt évi vébén leszerepelt germán labdarúgó válogatott. A négyszeres világbajnok DFB-team szövetségi kapitánya továbbra is Joachim Löw, kinek menesztését a kudarcsorozat után rengetegen követelték. Ráadásul a balsorsú toptréner házassága is befuccsolt a minap.

Akárcsak hazánkban, az EU legnépesebb tagállamában is – szinte – mindenki ért a focihoz. Az ebék-vébék törzsvendégének számító Németországban persze mások a (siker?-kudarc!) dimenziók, mint a Kárpát-medencében. Elég arra emlékeztetni, hogy 2019-ben már bő 7 millió tagot és 25 ezer labdarúgó egyesületet tömörít a DFB {Deutscher Fußball-Bund e. V.}. Melynek vezetősége úgy tűnik, a tavalyi gyenge-közepes nemzetközi szereplések dacára sem tervezi  Jogi Löw szerződésének felbontását. A februárban 59. születésnapját ünneplő egykori labdarúgó 2006 végén vette át a válogatott munkájának irányítását Jürgen Klinsmanntól. 

A 70-es évektől a nyugatnémet másodosztályban összesen 252 alkalommal lépett pályára Löw, majd félszáz Bundesliga rangadón cselezgetett - szóval ismeri az öltözők, gyepmezők illatát. Meg a viszonylag alacson gázsit is! Apropó fizetés: erről, ha nem is illik nagyon beszélni az NSZK-ban, azt tudjuk, hogy a focit imádó Angela Merkel, havi 26 ezer erurót kap. A legkedveltebb berlini magyar sportember, Dárdai Pál kétszer ennyiért vezetőedző a Hertha BSC-nél. Nos, az elbukott oroszországi világbajnokság legjobban honorált germán trénere évi 3,8 milliót keres. Ez ugyebár tizenkettővel osztva azt mutatja, hogy Palinál havonta hatszor többet vág zsebre Jogi. Plusz, a férfi kozmetikumok, autók, építőanyagok, bankok stb reklámjából is tekintélyes bevétele van a „niveás” Löw úrnak. Ez tán picit kárpótolja a várt-elmaradt ötödik vébé címért.
                                                              
Mint emlékezetes, a múlt nyári vébé bukta ellenére szövetségi kapitány maradhatott Európa legszebb hajú trénere. Fiatalított csapata az ősszel féltucat meccset játszott, 8:8-as gólaránnyal. Megáll az ész! (A „berni csoda” '77-ben elhunyt atyja, Sepp Herberger forog a sírjában.) Miközben a belföldi sportsajtó egy része úgy véli, hogy vannak előremutató változások, rengeteg drukkert nem varázsolt el a németek tavalyi teljesítménye. A (frissen világbajnok) franciákkal gólmentes volt az első, koraőszi fűnyírás. Az októberi visszavágón tízenegyessel szerzett előnyt a vendéggárda, de a házigazdáknak is büntetőt ítélt a bíró, s a szerencsétlenkedő Manuel Neuer hálóját kétszer rezegtették meg az ügyes francia fiúk.

Jobban ízlett a sör Löwék második rangadója alatt. NSZK-Peru 2:1. Aztán végre ismét győznie kellett volna a német válogatottnak! De nem! A hollandok és a franciák ellen sem lépett pályára a török ősökkel büszkélkedő Mesut Özil, miként Mario Gómez García – német anya, spanyol apa – sem veszi fel többé a négy csillagos válogatott mezét. {Sóhaj és kérdőjelek: 2019 tavaszáig, a szerbek elleni meccsig még hányan dobják be a törülközőt az NSZK-ban?}

Az már most februárban világos, hogy alighanem Sami Khedira is kimarad a válogatott kűzdelmeiből. A német-tunéziai állampolgárságú, colos srácért, a Juventus Turin snájdig középcsatárért persze nem nem kell aggodnunk – fogunk még hallani róla. Miközben októberben Amszterdamban (3:0) és Párizsban (2:1) is kikaptak a germán legények, rákövetkező rangadójukon – hazai pályán – az oroszokkal szemben 3:0-ra nyertek. Majd a hollandok ellen (2:2), tavaly novemberben sikerült végre megállítania Löwnek a vereségszériát. Folyt. köv. 2019. március 20-án. Szerintem telt ház lesz az NSZK-Szerbia találkozón a wolfsburgi Volkswagen Arénában.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ