RSS Feed

Kevés étterem kínál vegát

Falatozz.hu - 2019. 03. 09. 12:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kevés étterem kínál vegát

A vegetarianizmus és vegán életmód trend lett, sokak számára pedig egyenesen új életstílust és gondolkodásmódot jelent. Külföldön is érezhető ez a hullám: az amerikai Food & Wine magazin közölt egy felmérést, amely azt kutatja, hogy az emberek tényleg szeretik a növényi étrendet, vagy csak divatból fogyasztják.

A vegetarianizmus és vegán életmód trend lett, sokak számára pedig egyenesen új életstílust és gondolkodásmódot jelent. 2015-ben a Falatozz.hu ételrendelő portálon szereplő éttermek 14,4 százalékánál volt vegetáriánus ételkategória, 2018-ban pedig 18,8 százalékánál. Mindeközben az igény azonban sokszorosára nőtt: a vizsgált intervallumban (arányosítva, azaz beleszámítva, hogy három év alatt mennyivel többen rendelnek) 47 százalékkal nőtt a vegetáriánus rendelések száma az oldalon. Ez már nem elhanyagolható változás, hogy ennyivel többen választottak maguknak ebédet vagy vacsorát ebből az ételkategóriából.

 A kínálat tehát nem követi eléggé a keresletet: jócskán lenne igény arra, hogy minden étterem bevezesse ezt a külön kategóriát az étlapján. Ugyanis az eredményekből kitűnik, hogy akik vega étrendet követnek, sokszor nem nézik át az egész kínálatot húsmentes fogások után kutatva, hanem ha látnak kifejezetten nekik szánt kínálatot, akkor abból fognak választani.

Külföldön is érezhető ez a hullám: az amerikai Food & Wine magazin közölt egy felmérést, amely azt kutatja, hogy az emberek tényleg szeretik a növényi étrendet, vagy csak divatból fogyasztják. A végeredmény szerint valóban egyre többen szeretnének vega fogásokat enni. A kérdőívet kitöltők 34 százaléka fontolgatja, hogy 2019-ben növényi alapú ételeket fogyaszt majd. Ami ahhoz képest, hogy régen ez mennyire szegényes diétának számított, nagy változást mutat. A felmérés arra is rámutat, hogy az emberek csak akkor váltanának növényi étrendre, ha az finom. Hatalmas arányban, 80 százalékban válaszolták azt a kitöltők, hogy az íz fontos szempont.

Nyakunkon a génmódosított növényi hússzelet

A modern gasztronómiai kultúrának köszönhetően nemrég elkészült a növényi összetevőkből készült vegán húspogácsa újabb, szójaalapú tesztverziója, amely minden eddiginél jobban utánozza a hús ízét. Ez az étel a szója mellett kókuszolajat, napraforgót, krumpliból származó növényi fehérjét, élesztőt, cellulózt és sok egyéb vegyületet tartalmaz. Amitől pedig a húshoz hasonlóan vérbőnek tűnik a növényi húspogácsa, az természetesen nem vér, hanem a leghemoglobin nevű vegyület hatása.
A Falatozz.hu-ról
A Falatozz.hu Magyarország egyik legnagyobb ételrendelő portálja, mely közvetítő szerepet játszik a megrendelő és a kiszállítást bonyolító étterem között. A Falatozz.hu ételrendelő portálon több, mint 300 étterem ajánlataiból válogathatunk.

Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ