RSS Feed

Visszatértek a Földre az űrhajósok

index - 2018. 10. 11. 17:55:10 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Visszatértek a Földre az űrhajósok

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó legénység csütörtökön. Az orosz gyártmányú Szojuz rakéta indításkor meghibásodott, így a személyzetnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, valahol Kazahsztán területén – írja a Russia Today. A két űrhajós azóta elhagyta az űrkapszulát, s mindketten jól vannak.

A Szojuz MS-10 űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból állították pályára, helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor. Két űrhajós, az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin utazott rajta. A hordozórakéta indítása után az egyik rakétafokozat meghibásodott, és a legénység visszafordult a Föld felé.
A Szojuz űrkapszula levegőfékezéssel (ballistic descent) tért vissza a Földre, vagyis valamivel hegyesebb szögben érte el a légkört, mint ahogy az normális landolásnál történne.
A NASA Twitter-csatornáján azt írják, hogy a mentők kapcsolatba léptek a legénység két tagjával, akik nemrég landoltak a Földön. A kényszerleszállás hírére a hadsereg egy An-26 típusú repülőgéppel ejtőernyős katonai deszantosokat küldött a helyszínre, hogy biztosítsák a terepet. Ők előbb értek oda, mint a négy mentőhelikopter, amiknek másfél órába telt, mire a becsapódás helyszínére értek.
A KÉT ŰRHAJÓS AZÓTA ELHAGYTA AZ ŰRKAPSZULÁT. MINDKETTEN JÓL VANNAK.
A NASA hivatalos közleménye szerint Hauge-ot és Ovcsinyint a Moszkva közelében található Csillagvárosba, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző központba szállítják megfigyelésre. Az ügyben a NASA hivatalos vizsgálatot ígért.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ