RSS Feed

Eldőlt

Regös István - 2018. 10. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Eldőlt

Hosszú ideje dühít, hogy az újságíróknak nem éppen az elitje (ha még van ilyen!?) a fővárosról írva egyetlen témában kutakodott csupán. Érdeklődésük mindössze annak szólt, hogy Tarlós István, a regnáló főpolgármester vajon elindul-e 2019 őszén egy új ciklus meghódításáért kezdődő versenyen? Hiszen lényegében az egész egyetlen nagy küzdelem, és vajon mi kell a győzelemhez?

Erről viszont Tarlós István sokkal többet tudna mesélni, mint az ellenzéke. Elmondhatja, hogy már kétszer vette sikerrel az akadályokat, akik pedig a korát emlegetik, azoknak ajánlom figyelmébe, hogy Tarlós Istvánt még soha, senki nem látta fáradtnak. Minden bizonnyal a küzdelem ad neki energiát, amire szüksége is van, mivel sokmenetes küzdelemre számíthat. Tehát eldőlt, hogy mi a további szándéka. Olyan főpolgármester, aki megtehette, hogy az újbóli indulásához, ha nem is feltételeket, de nagyon szigorúan körülhatárolt „megkötéseket” szabott. Úgyhogy aki nem szereti Tarlós Istvánt, ne örvendjen idő előtt, miként az se tegye ezt, aki viszont kedveli.


Ellenfél kerestetik!

Tarlós István pillanatnyilag egyedül áll a ringben. Elvégez egy-két guggolást, megdöngeti a mellizmait és körbenéz. Várja az ellenfeleket, nem szeretne esélytelen kihívót, mert akkor a győzelme értéke is csökken. Tarlós Istvánnak az az előnye, hogy a választások idején már kilencedik éve ül a főpolgármesteri székben. Ennyi idő alatt pedig nemhogy a széklábakat nem sikerült senkinek sem kirúgnia alóla, de még megközelíteni sem tudták. Ha az ellenzék továbbra is ugyanúgy teszi a dolgát, ahogy szokta, azt a bizonyos vödör vizet már jó előre a saját fejére öntheti. Tartok tőle, hogy ugyanúgy fognak politizálni, mint eddig, mert semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek. Ezt még a jó Bourbonok időszakából meg lehetett volna tanulni. Pontosan tudják, hogy a jelenleg regnáló főpolgármesterrel szemben egyetlen ellenzéki jelöltnek lehet csak esélye. A kérdés az, ki, kivel szövetkezzen? Kellemetlen lenne, ha még a választás előtti utolsó héten is csak egymással vitatkoznának, közben pedig Tarlós István elkezd fázni a ringben és újra felveszi a melegítőjét. Mert ha ez a „küzdelem” valóban így zajlik majd le, egyetlen kemény balhorog sem csattan el a ringben. Ráadásul még a közönség is csalódott lesz.


Aki a ringbe száll, ne lépjen vissza!

Soha nem fogjuk elfelejteni, a legutóbbi főpolgármester-választáskor, hogy mindössze egyetlen baloldali jelöltnek volt saját programja. Horváth Csaba, korábban sikeres kerületi polgármester, egykori főpolgármester-helyettes lehetne az egyetlen érdemi ellenfele a főpolgármesternek. Miközben arról jönnek a hírek, hogy az egyik jelölt részt venne egy esetleges előválasztáson, a másik pedig nem. Félő, még a valódi összecsapás előtt kikészítik egymást és lehet, hogy éppen a legesélyesebb jelöltet léptetik le még az indító gongszó előtt. Legfeljebb előkerül egy tartalékjelölt és minden marad a régiben. Tisztelt kollégáimnak pedig azt üzenem, itt az ideje, hogy végre Budapest érdekeljen bennünket és nem a ki, kivel, mit témája. Mert Budapest nemcsak az itt élőknek a szíve csücske, hanem az ország szíve és lelke is.


Nem a kor, a tehetség számít

Orbán Viktor és Tarlós István látványos kézfogása mindenkinek szólt, annak is, aki el akarja hinni és annak is, aki nem. Bár jó és kellemes érzés, ha egy igazi városatyát, egy nagy tapasztalatú főpolgármestert választunk meg újra, olyat, akit kedvelünk, és uram bocsá’ szeretünk is. Ez pedig nem csupán életkor kérdése. A kilencven éven felüli Konrad Adenauer például a második világháború után, 1949-ben lett a Német Szövetségi Köztársaság (Nyugat-Németország) első szövetségi kancellárja. Ausztriának Sebastian Kurz a kancellárja, aki harminckét éves, ugyanígy a hetven esztendős Tarlós István főpolgármester életkora is lényegtelen. Miként a negyvennyolc éves Horváth Csaba életkora sem előny. Csak a teljesítmény számít, hogy ki tesz többet Budapestért. Lózungokból nem lehet hidat, utat, kórházat, színházat, iskolát építeni, munkahelyet teremteni. Jelszavakkal már tele van a padlás, jöjjenek végre a tettek! A restek ideje lejárt, a cselekvő embereknek kell a tér! Alig egy év van még az önkormányzati választásokig. Ne legyen üres a ring, a regnáló városatya maradjon jó egészségben és edzésben, a kihívók pedig teremtsék meg a saját stílusukat és fejezzék be az árnyékbokszolást, mert megszólal a gong és kezdődik a meccs!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ