RSS Feed

A remény rejtett szépségei

mix online - 2008. 08. 29. 11:14:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Régen dédelgetett vágy teljesült most be. Egy író, aki hihetetlen történeteket élt át, amelyeket egy életen át cipelt súlyos teherként magában, végül célba ért. Gáll Mátyás A Remény rejtett szépségeiről című könyve - saját szavaival élve - nyomozásos életregény.

De ha jobban megnézzük, valójában saját élete hasonlít leginkább egy regényre. Gáll Mátyás saját elmondása szerint annak a zsidóság életében nagyon fontos, 1938-1948 közti időszaknak az összefoglalóját akarta megírni, amelynek végére Izrael népe - Gáll szerint - a második világháború egyik győztese lett. Hiszen nemcsak hogy túlélte a holokausztot, de 2000 év szétszóratás után új, önálló zsidó államot is teremtett.

Gáll könyvét bátorításnak, ugyanakkor figyelmeztetésnek is szánta. Hogy miért? Talán a jelenkor társadalmaiban egyre inkább éledő antiszemitizmus erősödő fenyegetése miatt. Gáll Mátyás kötete magával ragadó, szuggesztív, ám korántsem könnyed nyári olvasmány. Olyan műfajok keverednek benne, mint a levélregény, a dokumentumirodalom vagy éppen a széppróza, s ez a sajátságos egyveleg adja különlegességét, amelyet csak az igazán vájtfülű olvasók fognak majd az őt megillető módon értékelni. De hát ez érthető is, hiszen Gáll Mátyás története nem hétköznapi mese. Inkább olyan mese, amely igaz.

Gáll Mátyás - életrajz

Déván, Hunyad megyében született 1920. január 8-án, jómódú kereskedőcsaládba. 1938. őszétől 1940. nyaráig gyakorló munkás a Lugozsi Textilgyárban, ahol megpróbált sztrájkot szervezni, ezért elbocsátották. A bécsi döntés idején Észak-Erdély Magyarországhoz csatolása ellen szervezkedett. 1941. tavaszán letartóztatták, majd három év börtönre ítélték. 1942-ben Transznisztriába, a vapnyárkai lágerbe deportálták, egy évvel később pedig a rabnitai börtönbe vitték, ahol csodával határos módon túlélte az 1944. március 18./19-i vérfürdőt. 1955-től az Agerpress román hírügynökségnél dolgozott. 1969-ben emigrált Németországba. Publicista, számos, főként önéletrajzi ihletésű cikk szerzője a Lumera és a Flacara című napilapokban. 1956-ban jelent meg Mészárlás című kötete a Rabnitán átélt eseményekről, melyet többek között magyarra, és ukránra is lefordítottak Harminc éve él Németországban Offenbach városában.


Fotó: Papp Mónika
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ