RSS Feed

Parányi Plasztiktalányok

Laboratorium.hu - 2018. 06. 04. 10:01:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Parányi Plasztiktalányok

Vizsgálólaboratórium is az utcára vitte a tudományt június elsején, az MTA június nagyszabású, „street science” programján, ahol neves szervezetek és kutatóközpontok a víz életünkben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon.

 A Parányi Plasztiktalány projekt során megmérik a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-tartalmát – tudósított a Laboratorium.hu.

A műanyaghulladékok okozta környezetvédelmi problémák világszerte ismertek, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és egészségügyi kockázatot is magában hordozó anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés – mondta el az Magyar Tudományos Akadémia Víz napja elnevezésű programján Bordós Gábor, a környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. független laboratórium projektmenedzsere Mikroműanyagok: új veszélyek című előadásában.

A zsúfolásig telt előadóban a szakember elmondta, hogy munkatársaival az elmúlt években kidolgoztak egy olyan módszert, amelynek segítségével az eddig globálisan alkalmazott 300 mikrométeres határ helyett már 15 µm-ig lehet azonosítani a mikroműanyagokat.A laboratórium a Tiszán már két alkalommal is végzett méréseket, és ennek eredményei sajnos igazolták az aggodalmakat: a második legnagyobb magyar folyóban megjelentek a mikroműanyagok.

A nemrég elindult Parányi Plasztiktalány elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a Tisza után ezúttal a Duna és néhány mellékfolyója mikroműanyag-koncentrációját is megmérjék. Bordós Gábor elmondta, hogy az eredményeket folyamatosan publikálják a mikromuanyag.hu honlapon, ahol a labor szakemberei egyedülálló tudásbázist is létrehoztak.

 Az MTAnagyszabású rendezvényén a laboratórium munkatársai bemutatták, hogyan viselkednek a vízben a különböző sűrűségű mikroműanyagok, a felületükön megtapadó buborékok arra figyelmeztettek, hogyan kötődhetnek a parányi plasztikokra a különböző szennyező anyagok is: poliaromás szénhidrogének (PAH-ok) vagy gyógyszermaradványok például. Feltételezések szerint éppen ez lehet a mikroműanyagok legnagyobb kockázata: a káros vegyületeket ugyanis koncentrált formában juttatják az élő szervezetekbe.

A kutatók egységes sztenderdek és a megfelelő törvényi szabályozás kialakítását szorgalmazzák, ehhez jelentheti az első lépést a Parányi Plasztiktalány, amelyet a PET Kupa és a Csodák Palotája mellett partnerként olyan fontos szervezetek is támogatnak, mint a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ), illetve az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Parányi Plasztiktalány honlapja:

Környezetvédelmi vizsgálatok

 

 Planktonhálóval mikroműanyagra

Planktonhálóval mikroműanyagra
Az elmúlt években nem csak az óceánokban és az ott élő halakban, kagylókban találtak mikroműanyagot, hanem már a folyókban és tavakban, sőt a szennyvíztisztító telepeken is. Nemrég a Laboratorium.hu ismeretterjesztő portálon jelent meg érdekes cikk a mikroműanyagokról, az  Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos lapban közölt tanulmány pedig most azt mutatja be, hogyan lehet „megfogni”, megvizsgálni a parányi plasztikokat. A cikk írói szorgalmazzák a mikroműanyagokra vonatkozó keretrendszer kidolgozását...


Meg is oldjuk a problémát! Környezetbiztonsági szaktanácsadás

Meg is oldjuk a problémát! Környezetbiztonsági szaktanácsadás
Miután detektáltuk a környezetünkben (talaj, víz, levegő, hulladék, épületek) jelentkező problémákat, veszélyeket, javaslatot teszünk arra is, hogyan lehetne megoldást találni a kialakult helyzetre. Elsősorban olyan ipari, mezőgazdasági, illetve egyéb, a környezetre káros hatással járó tevékenységet folytató szervezetnek, cégnek ajánljuk a szolgáltatásunkat, amelynek fontos a környezetvédelemmel kapcsolatos problémája pártatlan, érdekmentes, megbízható, gyors és költséghatékony megoldása. Szaktanácsadásunk, mérnöki munkánk különösen érdekes lehet az ingatlanfejlesztéssel, értékbecsléssel foglalkozó vállalkozásoknak...


Fotó: Laboratorium.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ