RSS Feed

Merkel megvédené a dízeleket

portfolió - 2018. 04. 17. 8:59:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel megvédené a dízeleket

A német kormányzat szeretné elkerülni a dízelautók kitiltását és használatuk korlátozását is, Angela Merkel a kétnapos kormányülést követően közvetve arra utalt, hogy a német autógyártókkal közösen oldanák meg a dízelautókkal összefüggő problémákat. A kétnapos német kormányülést követő nyilatkozatában a német kancellár kiemelte, hogy a német kormányzat nem tervez nagyszabású csúcstalálkozót az autógyártókkal.

Merkel nyilatkozata utalás a német kormányzat dízelautók lehetséges kitiltására vonatkozó törekvések megakadályozására, amelyet a német régiók és városok alkalmaznának a dízelautókkal szemben ott, ahol a levegő szennyezettsége ezt indokolná.

Merkel szerint a kormányzat egyetért abban, hogy el kell kerülni a dízelautók kitiltását és használatuk korlátozását is.

Angela Merkel kommentárja előtt a német közlekedési miniszter tagadta azokat a felvetéseket, amelyek szerint a kormányzat egy olyan német autógyártókat tömörítő közös alapot hozna létre, amely a dízelautók átalakítása által elkerülhetővé tenné azoknak a régiókból és városokból történő kitiltását.

A kormányzat igyekezete nem véletlen, mivel márciusban 3 százalékkal csökkent az újautó értékesítések száma Németországban, bár a benzines gépjárművek eladásai 9,3 százalékkal emelkedtek, a dízelautó-eladások a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 25 százalékos visszaesést mutattak, míg a benzines autók részaránya 64 százalékra nőtt, a dízeleké viszont 31,1 százalékra csökkent. A vevőket a német szabályozás tervezett változása bizonytalaníthatta el, miután korábban több német nagyváros is jelezte, hogy kitilthatja a területéről a kevésbé korszerű dízelautókat (Euro-4-esig), azonban szóba került az Euro 6-os besorolású dízelek kitiltása is.

A probléma azonban nem csupán az új, hanem a használtautó értékesítések esetében is érzékelhető, miután márciusban a német használtautó eladások is jelentősen csökkentek, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 11,6 százalékkal esetek vissza az eladások. Az eladások hanyatlása mögött a dízelekkel összefüggő bizonytalanság állhatott, a német kereskedők vélekedése szerint a régi dízelautókat csak jelentős kedvezmények mellett lehet értékesíteni.

A régi dízelüzemű gépjárművek árát stabilizálhatná, ha ezeket hardveresen úgy alakítanák át, amelyet követően jelentésen csökkenthetővé válna ezen autók károsanyag-kibocsátása. Egy hasonló átalakítás költsége azonban több ezer euróra is lehet, amely a használt gépjármű árához képest jelentős költségtényezőt jelent, továbbá arról is megoszlanak a vélemények, hogy a lehetséges átalakítások költségét az autótulajdonosok, az autógyárak, vagy az állam állja-e.

A dízelek lehetséges értékcsökkenésével kapcsolatban eddig viszonylag kevés információval szolgáltak az autógyártók, azonban közvetett módon következtethetünk rá, miután a Volkswagen a tavalyi üzleti évben igen jelentős, 100 millió eurós céltartalékot képzett, mivel a német autógyártó arra számít, hogy a lízingelt dízelgépjárművek értékvesztése a korábbi becslésekkel szemben jóval magasabb lehet, ennek következtében a vállalt a finanszírozási üzletágán keresztül veszteséget szenvedhet el.

Az árcsökkenés azonban nem csak a lízingelt autókat, hanem ennél jóval szélesebb kört érintene. A német Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) számításai szerint a dízelautók belvárosokból közelgő kitiltásának költsége akár a 45 milliárd eurót is elérheti, mivel a dízelautók 75 százalékát érintik, míg a benzines társaik esetében ez az arány csupán 20 százalékos. Az LBBW szerint a német autótulajdonosok kára elérheti a 20 milliárd eurót és úgy számolnak, hogy az autók ára 15 százalékkal eshet azt követően, hogy az első gépjárműkitiltás életbe lép.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ