RSS Feed

Olimpia a képernyőn - 55 éves a ZDF

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2018. 02. 13. 17:09:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Olimpia a képernyőn - 55 éves a ZDF

A háború után - egész pontosan 1952 karácsonyán - indult (nyugat)német televíziózás hőskora egybe esett Konrad Adenauer (CDU) bonni kancellár gazdasági csodájával. A hajdani NDK-ban, mint annyi mindenben, még pár évig türelmesnek kellett lenniük az embereknek. Képünkön Helmut Schmidt volt német kancellár a kamerák előtt.

Röviddel a germán tömegturizmus-őrület előtt tört ki, a lakásmodernizálási-bútorvásárlási lázzal párhuzamos a rádió-lemezjátszó-tv beszerzési mámor az NSZK-ban. Noha próbajelleggel, már az 1936-os berlini olimpia idején volt televíziós sportközvetítés a stadiontól távoli, moziszerű termekben, az igazi áttörést az 1954-es svájci foci világbajnokság hozta meg. A vesztett háború poklából felocsúdó kettészakított népet, egy nemzetté olvasztotta össze a berni döntő. Melyben – némi bírói segítséggel – Puskásékat 3:2 győzte le a német válogatott milliók szemeláttára. (A magyar sportbarátoknak kevés kivétellel Szepesi György legendás-zseniális rádióközvetítésével kellett „beérniük”…) Azóta is a sport és különösen a labdarúgás vonzza a legtöbb embert a képernyő elé Németországban. De így februárban a Dél-Koreában zajló ötkarikás viadalok is népszerűek: pláne, hogy (arany) éremeső zúdult a német versenyzőkre.

A jó öreg közszolgálati ARD a fekete-fehér korszakban sokáig egyeduralkodó volt. A „kettes csatorna”, a ZDF 1963 áprilisától jelentett riválist. Mindkét hiteles, állami adó napjainkban is komoly piaci részesedéssel büszkélkedhet és fontos a nagyokkal szorosan együttműködő, regionális, tartományi műsorszolgáltatok funkciója is. Privát televíziózás a SAT1 révén 1984-től van (a 70-es években a „színes technikára” áttért) NSZK-ban. A 21. században is a szeretett-gyűlölt tévé az egyik legfontosabb hírforrás, bár az internet nyomulása megfékezhetetlen. Az átlagosan napi 200, televízó képernyő előtt töltött percen túl, sokan „háttérzajnak” használják a mindig bekapcsolt áramzabálót, s még a rádiózás sem ment ki a divatból 2018-ban Angela Merkel birodalmában.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ