RSS Feed

Lila pizsamában a japánok ellen

m - 2017. 12. 07. 14:03:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1941. december 7-én az Amerikai Egyesült Államokat váratlanul és előre megfontoltan támadta meg a Japán Birodalom. Több mint 2000 katona és civil vesztette életét az alig pár órás ütközetben. A támadással a csendes-óceáni flottát akarták megsemmisíteni, néhány amerikai katona azonban visszavágott a káoszban és átírta a történelmet.

A japánok 76 évvel ezelőtt kegyetlen meglepetést tartogattak az Oahu szigeten állomásozó katonáknak és civileknek. Ugyan néhány előjel már gyanús lehetett volna, de az amerikaiak nem számítottak a vasárnap reggeli váratlan támadásra, így pillanataik maradtak arra, hogy visszavágjanak.

A támadás idején voltak, akik parancs nélkül is akcióba léptek. J. C. England, katonatiszt és ifjú apa, Doris Miller, hajószolga, Don Ross, a veterán hajómérnök és Phil Rasmussen, vadászpilóta a lehetetlennel dacolva kockáztatták az életüket.

 

Közülük is leggyorsabban Phil Rasmussen, bostoni vadászpilóta reagált, aki az előző napi görbe estéjét pihente ki, amikor hajnalban zuhanó bombák hangjára ébredt. A szemtanúk szerint lila pizsamában volt, felkapta a bakancsát és a pisztolyát és így rohant a kifutópályához. Bátorságáért Ezüst csillagot kapott. 1965-ös nyugdíjazásáig katona maradt.

 

A többi között róla is szól A Pearl Harbor hősei című dokumentumfilm, mely december 7-én 22:00 órakor tűz műsorára a Spektrum.

 

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ