RSS Feed

Komoly növekedés előtt a mogyorótermesztés

mix - 2017. 10. 13. 8:50:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Komoly növekedés előtt a mogyorótermesztés

Két éven belül megsokszorozódhat a mogyorótermesztés Magyarországon a NAIK és az MKSZN által kifejlesztett új technológiának köszönhetően. Feldman Zsolt helyettes államtitkár elmondta, hogy a mogyoró- és mandulatermesztési támogatási igények száma folyamatosan nő, amelyet idén 73 ezer Ft/hektáros támogatással ösztönöznek.

Bár Magyarország az északi peremén helyezkedik el a mogyoró- és mandulatermesztő országoknak, az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az igény a hazai mogyoró- és mandulatermesztésre, mind fogyasztói mind termelői oldalról. A NAIK és az MKSZN új technológiát fejlesztenek ki, amely erre az igényre reagál, és segítségével hazánk is felzárkózhat a mogyorótermesztő országok sorába.  
Nemrég zárult le a kísérleti szakasza a kutatásnak, amelyen már három éve dolgoznak az intézményünk szakértői. A jelenlegi mogyoró-anyatelep évente kb. 3-4000 ültető-anyagot termel, ezt tudjuk majd megháromszorozni, kb. 12 000 mogyoró sarjat termelni ennek segítségével. Ha ilyen ütemben tudunk fejleszteni, akkor néhány éven belül el tudjuk majd látni a mogyorótermesztési igényeket itthon és külföldön egyaránt. - mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.
A technológia lényege, hogy rövidebb idő alatt, nagyobb mennyiségű szaporítóanyagot tud előállítani az intézmény, ezáltal megsokszorozva az ültető-anyag előállítását. Hazánkban az MKSZN érdi telephelyén történik majdnem a teljes mogyoró- és mandulaállomány előállítása és termelése, de a forgalmazásért is az intézmény szakemberei a felelősek. 
Hazánkban nagyon kevés intenzív termelési tapasztalattal rendelkezünk erről a két fajról, de lokálisan és szélesebb termelői körben is érződik az igény a mogyoró- és mandulatermesztésre, és minden jel arra mutat, hogy ezek a növények is hasonlóan sikeres utat járhatnak be, mint a dió az elmúlt években. A termelési kedv is ehhez igazodik: 2012 óta az említett két kultúra estében is egyre nagyobb területre adnak be támogatási kérelmet a gazdálkodók, a támogatott ültetvények nagysága 270 hektárról idén már 340 hektárra nőtt, ami jól mutatja ezt a növekvő igényt. A Földművelésügyi Minisztérium 2017-ben is termeléshez kötött támogatásokkal segíti a héjasok termelését: várhatóan 73 ezer Ft/hektáros támogatást tudnak nyújtani a csonthéjas termesztőknek – mondta el dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A technológia eredményére még legalább két évet kell várnunk, de segítségével nagyon jó minőségű, magyar mogyoró jelenik majd meg a piacon, amely kiszolgálja majd a hazai mogyorótermesztést.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ