RSS Feed

Nyelvtudás és történelem

Mogyorósi Géza - 2017. 10. 13. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Nyelvtudás és történelem

Egyre több fiatal honfitársunk él tartósan külföldön: Londontól Berlinig. Seregnyi olyan pozitív és negatív szereplője van a közép-európai históriának, aki nyelvtudásával is hozzájárult politikai karrierjéhez. Rosa Luxemburgtól Vlagyimir Putyinig hosszú a névsor.

Napjainkban Angela Merkel kancellárnő oroszul és angolul egyaránt tárgyalóképes; választási ellenfele franciául is jól nyomja. Orbán Viktor mind a berlini kormányfővel, mind kihívójával, Martin Schulz-cal angolul tárgyal. S ezt a nyelvet használja a magyar miniszterelnök a kontinens aktuális fekete bárányával - a Budapestre bumerángként visszatérő - orosz elnökkel is. Vlagyimir Putyin „mellesleg” tökéletesen beszél németül. Hallhattuk már a Reichstag történelmi épületében is szónokolni, amikor még reményteljes volt Brüsszel-Berlin-Moszkva viszonya.

Apropó Puskin és Dosztojevszkij ékes nyelve! Nagyezsda Konsztantyinova Krupszkaja (1869-1939) édesanyjához hasonlóan a pedagógusi pályát választotta. Lenin majdani hitvese az oroszon kívül jól beszélt lengyelül, németül, franciául és angolul is. Így a - tartósan svájci emigrációban tartózkodó - házaspár levelezését, s az Iszkra című lap kiadását is nagyban segítette az asszony sokoldalúsága. Rozalia Luksenburg – a Német Birodalom alapításának évében – 1871-ben született. Az európai munkásmozgalom és marxizmus 1919-ben meggyilkolt kiemelkedő alakja Rosa Luxemburg néven tett szert nemzetközi ismertségre. A latin és ógörög alapműveltséggel rendelkező baloldali nő a lengyelen és oroszon kívül németül és franciául is beszélt.  Szeretett angolul olvasgatni, s egy flört kedvéért akár az olasz bókokat is megértette. 

De evezzünk hazai vizekre! Az erdélyi Kohn család fia, a kolozsvári egyetem diákjaként magyarosította Kun Bélára a nevét. A K.und K. hadsereg katonája az orosz fogságban nem csak a szláv nyelvet, hanem a bolsevik eszméket is elsajátította. A németül és angolul is megtanult kommunista aggitátor a második világháború előtti, sztálini tisztogatás áldozata lett. A darabjaira hullott Szovjetunió legnagyobb utódállama, Oroszország élén ma Vlagyimir Putyin áll. A tartós ukrajnai válság miatt a nyugat kritikájának kereszttüzébe került moszkvai elnök elődjeinél jobb nyelvérzékkel rendelkezik: német és angol tudását a nemzetközi porondon is sokszor bebizonyította már. Így van ezzel az EU legnépesebb tagországának kormányfője is. Angela Merkel szeret és tud is, angolul, oroszul beszélni tárgyalópartnereivel. Ha valaki nem érti Orbán Viktor konfrontatív politikáját Berlintől Brüsszelig, annak nem (idegen)nyelvi okai vannak!


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ