RSS Feed

Dr. Kohl – gyász

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 19. 8:05:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dr. Kohl – gyász

Termetes, komoly történelmi, politikai ismeretekkel rendelkező européer volt a nyáron elhunyt hajdani bonni kancellár. 20. századi rekordját eddig senki nem tudta megdönteni. A német egység atyja 16 évig irányította az EU legnépesebb tagállamát. 1998-ban távozott - megnagyobbodott - hazája kormányának éléről. Én kedveltem az öreget.

Németh Miklóstól Orbán Viktorig nem egy magyar politikust számított barátai közé a 87 esztendősen elhunyt Helmut Kohl. Jómagam csupán néhányszor találkoztam személyesen a hajdani bonni kancellárral. Legutóbb a harmadik évezred elején, amikor még nem ült tolószékben. Hazánk diplomáciai képviseletének Unter den Linden-i rendezvényén szólalt fel anno a nem mellesleg történész ex-kormányfő. Lenyűgöző stílusban, jobbára papírjaiba sem pillantva, szellemesen elevenített fel a magyar és német nemzet közös históriájának fontos pillanatait. Hálával említve az 1989 őszi berlini falomlást megelőző {Genscher-Horn külügyi tárgyalásai révén létrejött} európai csodát, a magyar-osztrák határ megnyitástát sok tízezer ndk-s „turista” előtt.

Bevallom nem vagyok gyakorlott nekrológ író, a zsurnaliszta szakmát is csak pár évtizede űzöm, de tegyünk egy tétova kísérletet arra, hogy az áprilisban tortáján 87 gyertyát elfújó, kereszténydemokrata politikus életét felidézzük! Helmut Kohl pályafutása nem mindennapi történet! A konzervatív CDU országos vezetőségének már 36 esztendősen tagja lett a most eltávozott államférfi. Majd 1969-től a négy millió lakosú Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke volt. Brezsnyevtől Kádárig számos kelet-európai politikus adta egymásnak a kilincset Bonnban a 70-es években: a hidegháború már Willy Brandt idején elindult olvadása (SALT-folyamat, NSZK-NDK-párbeszéd stb.) legalább annyira hozzátartozik a korszak nyugatnémet históriájához, mint az RAF (Vörös Hadsereg Frakció) terrorizmusa és az olajválság. Az uniós pártoknak - élükön Kohllal - bőven volt muníciójuk kritizálni az SPD/FDP kormányt: (a tavalyelőtt elhunyt) Helmut Schmidtet 1982 őszén keresztény-liberális konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kényszerítették térdre. 

Az új kancellár dr. Kohl lett. A NATO és a Közös Piac oszlopos tagjának számító NSZK élén a kormányfőcsere generációváltást is jelentett. Hiszen a CDU elnöke 12 évvel volt fiatalabb a szocdem Schmidtnél. Sem Nyugat-Németországban, sem a baráti USA-ban, sem a szocialista táborban nem gondolta volna senki, hogy Kohl személyében egy új korszak névadója került hatalomra, akinek még örök példaképe, Konrad Adenauer rekordját is sikerül túlszárnyalnia.  A CDU-t megalapító "öreg" 14 évig, '"nevelt fia" Kohl viszont 16 esztendeig volt kancellár. S micsoda jó másfél évtized volt ez a 20. század végén! Kohl komoly érdemeket szerzett az 1949-ben kettészakított német állam eggyé olvasztásában. Mitterand és Gorbacsov, Clinton és Orbán egyaránt barátjuknak tartották a közel 2 méter magas - 47-es cipőt viselő - mackótermetű politikust. Az 1982-től 1998-ig fennálló keresztény-liberális koalíció az egységes Németország létrejöttével (1990) olyan "leckét" kapott, mely a gazdasági nagyhatalomnak számító Szövetségi Köztársaságnak is sok fejfájást okozott. Az áprilisban 87. születésnapját ünnepelt, tolókocsiba kényszerült Helmut Kohlt felköszöntő egykori pályatársak között hagyományosan ott volt Angela Merkel is. A történelem legelső kancellárnőjét szokás Kohl „nevelt lányának” is nevezni, hiszen politikusi karrierjét a 90-es évek elején nagyban segítette a hajdani bonni vezér. A szeptemberi Bundestag választásokat már nem élhette meg történetünk főhőse. Magyarország fontos európai barátja sokunknak fog hiányozni 2017 után is!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ