RSS Feed

Jimi Hendrix, a gitár földönkívüli mestere

index - 2017. 05. 12. 17:28:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jimi Hendrix, a gitár földönkívüli mestere

Nem az van, hogy 1967 előtt minden smafu volt, ami a gitáron történt, sőt, elég, ha csak a Shadows-t, Chuck Berry-t, Eric Claptont vagy George Harrisont említjük. Na, de mégis, amit Jimi Hendrix művelt a hathúros hangszerrel, az azért akkor egészen elképesztő, földönkívüli volt - s persze még mai szemmel is az. Döbbenetes, erőteljes, pszichedelikus, gyakran nem-evilági hangzás, amit Hendrix kicsalt a gitárjából.

Hendrix, mint sokan mások is a könnyűzene történetében, először nem saját hazájában lett próféta. New York átnézett rajta, a Stones menedzsere, Andrew Loog Oldham, amikor Keith Richards barátnője, Linda Keith beajánlotta, nem látta meg benne a potenciált, ahogy a legendás lemezkiadós, Seymour Stein sem. Végül az Animals volt tagja, a zenész- helyett a menedzser pályát választó Chas Chandler vette a szárnyai alá, átvitte Londonba, és zenekart szervezett neki. Ez lett a Jimi Hendrix Experience – Hendrix, Noel Redding basszusgitáros, és Mitch Mitchell dobos.

Az Are You Experienced szűk fél év alatt készült Londonban, több felvételi körben, (és részben anyagi okokból) több stúdióban, miközben a zenekar Angliában és Európában turnézott, és bemutatkozott a brit televízióban is. A stúdiósok hátast dobtak a dupla Marshall-cuccot használó Hendrix elképesztő hangerejű és stílusú gitárjátékától. „Annyira hangosan játszott, hogy nem bírtál megmaradni a stúdióban - soha az életben nem hallottam ilyet”, mesélte az egyik felvételi helyszín, a londoni CBS stúdió hangmérnöke, Mike Ross.

Valóban nem nehéz elképzelni, milyen hatást gyakorolhatott a kortárs zenefogyasztókra Hendrix, mint gitáros, maga, meg egyáltalán, a teljes zenekar, és a dalok. Nem véletlen az sem, hogy a korszakalkotó Are You Experienced, bővebben meg Jimi Hendrix teljes munkássága egyszerre volt hatással a kortárs rockra (távlatosan a hard rockra és a későbbi heavy metalra), soulra, funkra, és jazzre, sőt a hiphopra is. Mindenre. Ott halljuk a hatását a Sonic Youth-ban és Prince zenéjében, hogy csak két, egymástól igen távoli példát vegyünk, és az sem véletlen, hogy Miles Davisszel közös lemezt terveztek (mi több: a városi legenda szerint egyenesen egy szupergruppot Paul McCartney bevonásával).

A poptörténelem úgy meséli, hogy amikor a menedzser, Chandler elvitte a kész lemezanyagot az albumot terjesztő Polydor lemezcég új kiadványokért felelős vezetőjéhez, Horst Schmaltzéhez, a zeneipari szakember, miután némán végighallgatta a lemezt, csak annyit mondott: „Ez a legnagyszerűbb dolog, amit valaha hallottam.”. A többi meg történelem.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ