RSS Feed

Szerelem kattintásra

Odrobina Kristóf - 2017. 01. 12. 8:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szerelem kattintásra

Huszonéves fiatalként nehéz nem észrevenni, hogy napjainkban az emberek már szinte csak az interneten keresnek partnert hosszú távra vagy akár rövidebbre. Valóban egyszerűbb és gyorsabb az online társkeresés használata, azonban mint minden világhálós tevékenység, ez is rengeteg veszélyt rejt magában. Mindemellett érdekes változáson ment keresztül az online partnerkereső társadalom.

Vannak olyan oldalak, amelyeken csak a szexualitás a lényeg, egyes oldalakon előfeltétel a felsőfokú végzettség, némelyiken pedig csak jobbra vagy balra kell húzni az illető profilképét függően attól, hogy tetszik a látvány, vagy nem, majd csak azt követően lehet levelezni, hogy viszonozták a gesztust. A legújabb alkalmazásokon már játszani is lehet, így az emberek csak feladatok megoldásával tudhatnak meg részleteket kiszemeltjeikről. Úgy gondolom, hogy a szabad unalmas percek felszabadítása mellett, még a biztonságnak egy bizonyos - valójában csekély - fokát is biztosítja ez a fajta új megközelítés, hiszen így csak azzal léphet kapcsolatba valaki, aki azt jóvá is hagyta.

A veszély azonban nincs kiküszöbölve ilyen vérszegény adalékokkal. Néhány napja hallottam a buszon, hogy egy fiatal lány megismerkedett egy rendkívül jó kiállással megáldott úriemberrel, akit meg is vendégelt a lakásán, ahonnan pár óra elteltével minden mozdítható értéktárgyat elvittek, míg ő leszaladt a boltba. Úgy vélem, az eset akár végződhetett volna sokkal rosszabbul is, hiszen nem egy olyan eset jutott el a fülembe, melyek során fiatal lányok tűntek el nyomtalanul, majd évekkel később valahol külföldön akadtak a nyomukra egy illegális bordélyban, vagy rosszabb esetben csak a holttestükre. Az ilyen veszélyeket teljes egészében nem lehet kiszűrni, és főképp a fiatalok sokkal nyitottabbak, meggondolatlanabbak és bátrabbak lesznek az ismerkedés során az újdonság varázsa miatt.

Az online társkeresés elterjedésének társadalmi következményei is tisztán látszódnak, hiszen egyáltalán nem ritka dolog, hogy néhány hónapos internetes ismeretség után az emberek jogilag is összekötik életüket, ám a rengeteg elhamarkodott házasság ugyanannyi válással is jár, amelyből csak az ügyvédek profitálnak. Szemtanúja voltam már több ilyen felelőtlen házasságnak és válásnak, ahol rosszabb esetben még egy csecsemő is szerepet játszott az ügyben, aki így csonka családban nő fel. Határozott meglátásom, hogy a közeli jövőben, ahogy növekszik az ilyen családok száma, úgy lesz majd konkrét életkép a fiatalok előtt ez az életmód. Természetesen előfordulnak olyan esetek is, melyekben a körültekintő webes társkeresés boldog és tartós kapcsolatot rejt magában, azonban úgy látom, hogy ezek száma elenyésző a fentiekhez képest.

Nem vagyok híve az online társkeresésnek, hiszen lássuk be őszintén: nem az interneten fogok ráakadni életem szerelmére. Ha a viszonylagos közelemben él, akkor úgyis egymásra találunk, ha pedig olyan messze van, hogy csak online találhatok rá, akkor már a távolság miatt is halva született a dolog. Mindemellett a hagyományos társkeresés sokkal izgalmasabb és keményebb feladat, ami sokkal több önbizalmat adhat, vagy rosszabb esetben olyan kiváló leckéket nyújthat, amelyek a későbbekben érett partnerré tesznek mindenkit.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ