RSS Feed

A túlsavasodás halálhoz vezet

Aradi Lajos - 2011. 02. 15. 18:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A túlsavasodás halálhoz vezet

Az anyagcsere zavaraira visszavezethető betegségek előfordulása növekszik. A probléma minden esetben a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Ez odáig fajul, hogy az ilyen ember teste "besavanyodik" vagyis túlteng a szervezetében a sav.

Ehhez jön még a mindennapos nyugtalanság, a hajsza, a téves célok kergetése, ami tartós, érzelmi stressz formájában a legjobb táptalajt kínálja a legkülönfélébb betegségeknek. A világ minden táján, de különösen a túlcivilizált városokban az egyik legfőbb egészségügyi probléma, hogy a normál esetben 8-as Ph körüli és lúgosnak nevezhető emberi szervezet egyre jobban veszít ebből az értékből, és tolódik a savas Ph értékek felé. Ennek betegségekre hajlamosító jelentőségét már Paracelsus is felismerte. Ő azt állította, hogy test túlsavasodása minden betegség legfőbb okozója. Jelenleg is világszerte számtalan kutatója van a korunk betegségének is tartott savasodásnak. Közülük most Harald Hosch eredményeiről adunk egy kis áttekintés, amely alapján mindenki könnyebben tud változtatni egészségén.

A jól összeállított táplálék titka

A rosszul összeállított táplálékban a tápanyag savas alkotórészei túlsavasítják szervezetünket, vagyis testünk sav-bázis egyensúlya savas irányba tolódik. Hónapok, sőt, évek alatt ez a savas környezet a legjobb táptalajává válik a komoly betegségeknek szervezetünkben, és további újabb egészségi ártalmakat idéznek elő, mint például az ásványianyag-vesztés, lerakódások (az anyagcsere salakanyagai), vagy az immunproblémák.

Fontos, hogy hús helyett inkább növényi fehérjét, margarin helyett szilárdítatlan növényi zsiradékokat, finomított étolaj helyett hidegen préselt olajakat és egyszerű helyett összetett szénhidrátokat használjunk. Összetett szénhidrát alatt a teljes értékű, természetes szénhidrátot értem, pl. a gabonát, a teljes kiőrlésű termékeket, a zöldséget és a gyümölcsöt. Fontos, hogy a vacsora lehetőleg legyen szűkös és tartalmazzon minél kevesebb fehérjét. Nem hiába mondja a népi bölcsesség: "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus!" Elvégre a mozdonyt sem fűtik fel, hogy utána "teljes gőzzel" állítsák le a mozdonyszínben. Gyakran hagyják figyelmen kívül azt is, hogy az emésztőnedvek (enzimek) a szervezetben nem tetszőleges mennyiségben választódnak ki, ezért csak egy bizonyos táplálékmennyiséghez elegendőek. Arra ia oda kell figyelni, hogy a szervezetben nemcsak a táplálék savképző alkotórészeiből termelődnek savak, hanem izomtevékenység közben is - ezzel is nő tehát a testben lévő savmennyisége! A "civilizációs betegségek" oka többé-kevésbé az, hogy mindennapi táplálékainak nem megfelelően emésztjük meg. Így pl. a szívünk is "savhalált" hal, jóllehet tévesen a szívinfarktus kiváltóit, pl. a stresszt, az élvezeti szereket, a magas vérnyomást gondolják a valódi oknak.

Víz nélkül is borul a rend

A szükséges táp- és hatóanyagok mellett a test számára döntő jelentőségű, hogy a víz-, az elektrolit- és a sav-bázis háztartásban is ,eglegyen a folyadékegyensúly. (A folyadékegyensúlyon belül a táplálkozástól függően előfordulhatnak ingadozások, végső soron azonban az egyensúlynak meg kell lennie, s a belső környezetet folyamatos működésben kell tartania.) Ezek az alapvető funkciók manapság sokkal fontosabbak, mint korábban, mert szervezetünk a világ átalakulása miatt sokkal több mérgező vagy testidegen anyagnak van kitéve. Itt távolról sem arról van szó, hogy teljesen savmentesen kell táplálkoznunk, hanem inkább arról, hogy nagyon fontos az állandó egyensúlyra való törekvés. A szervezet struktúrájának és nedveinek összességükben savmentesnek kellene lenniük, azonban az anyagcsere és az energiaháztartás működésében a savak jelentős szerepet játszanak. Ehhez képest a bázisok csillapító, harmonizáló elemek, a működésüket kiegyensúlyozottabbá, könnyebbé és hatékonyabbá teszik.


A túlsavasodás tünetei

A savak salakanyagok, amelyek leginkább a kötő- és a zsírszövetekben rakódnak le. Már a középkorúaknál, az 50. év tájékán a test szilárd részének mintegy 50%-a salak. Hasonló mennyiség nemritkán már azoknál a 30 éveseknél is kimutatható, akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A gyors- és készételek, vagy a büfében elfogyasztott táplálékok többsége ugyanezt eredményezi. Ezáltal a testnedvek (vér és nyirok) keringésében pangás keletkezik. A szövetek oxigénellátottsága csökken, a sejtek nem jutnak hozzá a tápanyagokhoz és elhalnak. A szervekre jellemző, hogy csak akkor állnak le, miután az aktív sejteknek kb. az 50%-a részlegesen vagy teljesen megszűnik működni. Ez anatómiai elváltozásokhoz vezethet, pl. az ízületekben. Úgyszintén a sejtek elsalakosodásában rejlik az öregedés oka.


A túlsavasodás kezelése

Végezzen savtalanító kúrát! Forduljon orvosához, természetgyógyászhoz, de önmaga is utánanézhet a részleteknek, mert hatalmas irodalma van már ennek a témának. A sav-bázis háztartás hatékony kezeléséhez vegyük figyelembe az alábbi pontokat: a lelki és az idegi visszásságok (pl. aggodalom, félelem, harag, tartós stressz, stb.) megszüntetése; a savasító táplálékok csökkentése, bázikus anyagok kellő mértékű fogyasztása, felszívódásuk segítése a bélben; a bél, a vese, a tüdő és a bőr természetes kiválasztó folyamatainak reaktiválása és támogatása; az általános testi ellenálló képesség erősítése.


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ