RSS Feed

Ungvári Tamás a Zuckerberg-galaxisban

Csontos Tibor - 2016. 11. 07. 17:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ungvári Tamás a Zuckerberg-galaxisban

Ungvári Tamás megmássza a cukorsüveg hegyét: Zuckerberg világában helyezve el magát Márk újabb evangéliumát emlegeti. A Gutenberg-galaxis, a McLuhan-galaxis után nyakig vagyunk a legújabb információs és kommunikációs forradalomban, a Zuckerberg-galaxisban, ahol Ungvári Tamás, a nagy tudású mester is meghatározza a helyét. Egy év kommentárjait teszi közzé új könyvében, melyben a Facebook-bejegyzésről azt írja, ez a kritikai elemzés könnyűlovassága a nehezebb szövegmagyarázatok között. Melybe még az is belefér, hogy Ungvári nem tudja, ki az a Sarka Kata.

A dolgokról szeretnék írni, az eseményekről, a történetekről - ad fogódzót új kötetéhez Ungvári Tamás, aki A Zuckerberg-galaxis - Az én Facebookom című új kötettel bővítette ungváriumát. Szöveg- és eseménymagyarázatokat kínál, Facebook bejegyzéseket, melyekben kiemelt szerepet szán az iróniának, a derűnek, a mosolynak is. Különben gyorsreagálású hadtestként működő, újságcikkek után fogant bejegyzései között mit keresne a Hová tűnt Sarka Kata című gondolatfutama? 

Irodalomról, kultúráról, magántörténelméről, múlt- és jelenbéli ügyeinkről szólnak a kötetbe foglalt Facebookos szuperminiesszék.Horatiusról, Beethovenről és Goetheről éppen úgy, mint Heltai Jenőről, Elie Wieselről, Arthur Koestlerről, Harold Pinterről. Komment szól az új antiszemitizmusról,jegyzetet ír a napilapokban is zajlott Romsics-vita margójára, egyetlen kommentben hozza össze Schmidt Máriát, Tamás Gáspár Miklóst és a baloldalt, és Bibó István nyomán szól a nemzeti jellegről.

Megannyi olvasmányos kis csatangolás múltban, jelenben, írók, közszereplők, politikusok, tudósok megnyilvánulásaiban, a Brexit kulisszái vagy éppen a szerző kaliforniai emlékdarabkái között. Ungvári Beatles-bibliái után itt van Ungvári Facebook-bibliája néhány hétig minden napra egy olvasmánnyal.Persze, a szerző nem marad hűtlen magához, a kötetébe beengedett egy szórakoztató, mégis komoly kutatáson alapuló esszét is. Egyik fontos tanulmányát, amely még egyetlen kötetében sem kapott nyilvánosságot. Ebben Bosnyák Zoltán rejtélyes pályájáról ír, aki az 1943-ban alapított, Zsidókérdést Kutató Magyar Intézetnek volt a kinevezett vezetője és aki számtalan antiszemita brosúrát, könyvet írt. 

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent A Zuckerberg-galaxis- Az én Facebookom című kötet utóhangja a valaha volt Népszabadságban megjelent remekbe szabott írás Ungvári Tamásról A finnyásság prófétája címmel, Kácsor Zsolt tollából.
A kötet olvasója pedig ne legyen finnyás: ha elolvasta a könyvet és ideje engedi, kezdje el újra. 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ