RSS Feed

„A Korunk négy kapuja”?

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2016. 10. 23. 12:50:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

„A Korunk négy kapuja”?

Szubjektív vállalkozás Kántor Lajos erdélyi munkája, melynek előfutára öt esztendeje látott napvilágot "A Korunk kapui" címmel. Akkor még a szerző azt tervezte, hogy további három kötet is megjelenhet e témában.

Az 50-es évek végétől 1965-ig ívelő, 2011-ben Kolozsvárott napvilágot látott „A Korunk kapui” című munka folytatására sokat kellett várnunk. A miértre Kántor Lajos adja meg a választ. Szubjektív történetéről azt gondolta, hogy újabb köteteknek kell majd követniük. „Most, a Dienes László alapította folyóirat kilencvenéves korában mégis örülök, hogy a három helyett legalább egy elkészült, a 'kulcskeresés' pedig kitér az újabb fél évszázadra, a négy kapun belül történtekre.”
Szubjektív történet a 2016-ban megjelent „A Korunk négy kapuja”? „Mindenesetre nem (csupán) a személyes emlékek nyomán íródott. Alapját több mint hatszáz Korunk- lapszám átlapozása-újraolvasása képezi. (Könyveké is. Titkosszolgálati iratoké.)” Mintegy másfélszáz névvel találkozik itt az (újra)olvasó, „a számbavétel azonban kritikai próbál lenni” - a mai gondolkodás szintjén. „Hogy megtaláltam-e a 'kulcsot' az ítéletalkotásban? Igyekeztem túllépni a közel hatvan Korunk- szerkesztői évem alatt közvetlenül megtapasztaltakon, a rokon- és ellenszenveken: ráfigyelni a tartós(nak vélt) értékekre” - fogalmaz az idős szerző, a Deák Ferenc által illusztrált, 360 oldalas friss könyvéről.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ