RSS Feed

Elhunyt Walter Scheel volt német államfő

mti - 2016. 08. 24. 18:40:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elhunyt szerdán, 97 éves korában Walter Scheel volt német szövetségi elnök, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa

Walter Scheel Solingenben született 1919-ben, érettségi után egy helyi szövetkezeti bankban tanult banküzemtant, a második világháborúban a légierőnél szolgált. Az FDP-be 1946-ban lépett be, a politika mellett pénzügyi tanácsadói munkát végzett, önálló tanácsadó cége is volt.   
    Politikai pályafutását a solingeni városi önkormányzati képviselőtestületben kezdte, a szövetségi parlamentbe (Bundestag) 1953-ban került be. Több mint 20 évig, 1974-ig volt a Bundestag tagja.
    Walter Scheel volt az egykori Nyugat-Németország első nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere, a tisztséget 1961-től 1966-ig töltötte be Konrad Adenauer, majd Ludwig Erhard kancellár kormányában, amelyben az FDP a kisebbik koalíciós partner volt a jobboldali CDU/CSU pártszövetség mellett.
    Az FDP elnöki tisztségébe 1968-ban megválasztott Walter Scheelnek fontos szerepe volt abban, hogy a "királycsinálóként" - a Bundestagban a kormányalakításhoz a többséget biztosító kis pártként - számon tartott liberálisok az 1969-es választás után a szociáldemokrata párttal (SPD) léptek koalícióra. Willy Brandt kormányában alkancellár és külügyminiszter volt, a szövetségi elnöki tisztséget pedig 1974-től 1979-ig töltötte be.
     Christian Lindner, az FDP elnöke szerdai nyilatkozatában kiemelte, hogy Walter Scheel a német liberalizmus vezető alakjai közé tartozik, jelentős érdemeket szerzett a háború utáni német társadalom liberális jellegének formálásában, a Willy Brandt nevével fémjelzett új keleti politikában - vagyis a kelet-nyugati enyhülésben, az NDK létének elismerésében és a "német-német" alapszerződés, illetve a német-szovjet és a német-lengyel szerződés megkötésében -, és abban is, hogy az egykori Nyugat-Németország az ENSZ-tagság 1973-as megszerzésével a nemzetközi közösség megbecsült tagjává válhasson.
    Az elhunyt politikust méltatta Joachim Gauck szövetségi elnök, Angela Merkel kancellár, valamint a Bundestag pártjainak vezetői is.

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ