RSS Feed

Áfonya hercegnő tortája lett a győztes

Laboratorium.hu - 2016. 08. 08. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Áfonya hercegnő tortája lett a győztes

Elemeire szedték a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes alkotását Idén ötödik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet 2016-ban a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg

A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A Laboratorium.hu cikkéből az is kiderül, hogy pontosan miből mennyi van az év cukormentes tortájában.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány legfőbb célja az idén is az volt, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája elnevezésű versennyel felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti egyre növekvő igényre.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) számításai alapján a nyertes édességből, vagyis az „Áfonya hercegnő tortája” elnevezésű tortából egy szelet 8,8 g szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. 
Na de akkor mégis mi „maradt” Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes édességében?
Ahogy az a Laboratorium.hu tavalyi cikkéből is kiderül, az energiatartalom csak vizsgálatok hosszú sora után határozható meg. A győztes tortát ezért az idén is elemeire szedték, bevetettek minden ismert klasszikus és műszeres vizsgálatot a paraméterek meghatározásához. 
Az eredmények alapján megállapították, hogy 100g torta a legtöbb mennyiségben (15,5%) zsírt, szénhidrátot (7,0%) és fehérjét (6,9%) tartalmazott. A cukrok közül nagyon kis mennyiségben találtak fruktózt (1,1%), glükózt (0,4%) és laktózt (1,7%). 
A laboratóriumi nyomozás során szacharózra gyakorlatilag nem bukkantak (<0,2%), az élvezetes, édes íz kialakításához ugyanis eritritet használtak, egy olyan édesítőszert, amely rendkívüli mértékben hasonlít a kristálycukorhoz. Az édesítő intenzitása 60-80%-ban felel meg a kristálycukornak, de a kalóriaértéke gyakorlatilag nulla, így jól használható a cukor pótlására. A cukoralkoholok közül ez ürül ki a leggyorsabban a szervezetből, így túlzott fogyasztása esetén sem kell kellemetlen mellékhatásokra (hasmenésre) számítanunk.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bármennyire is odafigyelünk a felhasznált alapanyagokra, minden elfogyasztott étel rendelkezik kalóriaértékkel. Így a győztes tortánál is kiszámoltuk, mennyi energiát kapunk, ha abból 100 grammot elfogyasztunk: a vizsgálatok alapján ez 197 kcal (816kJ) volt. Ez az összeg azért más, mint a MDOSZ által kalkulált érték, mert a szövetség egyrészt egy szelet tortára határozta meg a kalóriamennyiséget (egy szelet súlya közel 110 gramm), másrészt az alapanyagok alapján számolta ki, míg a WESSLING már a kész, megsült tortából mért (a nedvesség távozása miatt módosulhattak az arányok), és az értékeket 100 grammra határozta meg. Mindenesetre a napi kalóriabevitel szempontjából ez az érték iránymutatás lehet a cukorbetegek számára. 
Az idei győztes ajándékba részvételi lehetőséget kapott a TOP-Higiénia rendszerben való ingyenes részvételre. A TOP-Higiéniai minősítés és pecsét biztosítja a vendéglátóipari vállalkozók számára a magas higiéniai színvonalat, hitelességet, biztonságot és bizalmat.
A torta tehát megmérettetett, és a fogyasztás szempontjából valóban könnyűnek találtatott. 
A cikk a Laboratorium.hu honlapon folytatódik, ahol kiderül, hogyan is értelmezzük a hozzáadott cukrot nem tartalmaz kifejezést, valamint kis cukorhatározót is találunk.


Fotó: mindmegette.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ