RSS Feed

Értéktárban a pácini Mágocsy-kastély

mixonline - 2016. 01. 13. 13:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Értéktárban a pácini Mágocsy-kastély

A Bodrogköz gyöngyszemének is nevezett település, Pácin igazi ékszerdoboza a XVI. században épült Mágocsy-kastély, amely a közelmúltban helyet kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárban. A kastély legújabb kiállítása az épület egykori lakóinak életmódját mutatja a kései reneszánsz idejéből.

A Sárospataktól húsz kilométerre, közvetlenül a magyar-szlovák határon fekvő Pácin legjelentősebb idegenforgalmi látványossága, turisztikai vonzereje a Mágocsy-kastély, amely bekerült a B.-A..-Z. Megyei Értéktárba a kulturális örökség kategóriában. A konferenciáknak, hangversenyeknek is helyet adó gyönyörű kastély épülete a reneszánsz ízlés lenyomata, névadója pedig Mágocsy András, a kastély első tulajdonosa, aki 1559-1561 között a wittenbergi egyetemen tanult. A tudományoknak akarta szentelni életét, ezért is építtette fel Gáspár bátyjával, a kassai főkapitánnyal a kastélyt. 

Az épületet 1977-1987 között az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség munkatársai állították vissza eredeti formájába kívül és belül egyaránt. A pácini kastélymúzeum állandó és rendkívül gazdag kiállításán a kastély és Pácin egykori lakóinak életmódját, hétköznapjait és ünnepnapjait mutatják be bútorokon, gazdálkodási eszközökön, viseleteken, használati tárgyakon, az akkori időket idéző lakberendezéseken keresztül. A Mágocsy-kastélyhoz húsz hektáros parkerdő is tartozik, amit a helyiek hagyománytiszteletből is Báró-kertnek hívnak. 

Fotó: pacin.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ