RSS Feed

Felcsútra megy az Omega

Csontos Tibor - 2015. 05. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Felcsútra megy az Omega

A kommentelők már poénkodnak azon, hogy a Pancho Arénában kivetítőn nézhető finn-magyar meccs után Omega-koncert lesz Felcsúton, 2015 forintos jegyárért. Némelyek úgy gondolják, meg kell szolgálni a Kossuth-díjat, a portálok gúnyosan felcsúti álomprogramról írnak, a lelátóról körbetekintő Kóbor János különleges koncertet ígér, egy Omega-emlőkön nevelkedett hívő pedig a hír hallatán az Udvari bolond kenyere című, 1969-es daluk szövegét idézi.

A fantáziadúsabbak már azt jövendölik, hogy a Rolling Stones játszik legközelebb Orbán kertjének végében, miközben a szurkolók a május végi Bajnokok Ligája-döntőt, rosszabb esetben a Ferencváros-Videoton Magyar Kupa-döntőt  még rosszabb esetben a külügyesek futsalljának egyik meccsét nézhetik kivetítőn, jelesül már 2015 euróért. Talán Kósa Lajos, amikor kiruccant Új-Zélandra, s véletlenül éppen akkor játszottak ott Mick Jaggerék, ő pedig nem hagyhatta ki ezt a rockziccert és esetleg tárgyalhatott már egy felcsúti Satisfactionról, hogy jöjjenek újra bátran, nyitva van a magyar aranykapu, csak bújjanak rajta. 

No, de vissza az Omegához, amelynek jó sokszor kellett tízezer lépést megtennie, amíg a nemzeti beatgeneráció egyik utolsó mohikánjaként megkapta a Kossuth-díjat. Az 1969-ben készített Tízezer lépés című - minden idők tíz magyar legjobb albumainak egyike - lemezén szerepel Az udvari bolond kenyere című felvétel, melynek dalszövegrészletét az élelmesebbje már be is idézte a készülődő felcsúti Omega-koncert apropóján. " Fenn egy király, a földön egy bolond / Körül sok nép, meg milliónyi gond / A bolond jön, és ő zavarja szét / Szép jutalmul megkapja kenyerét / Régi nevét már elfelejtették / Régi eszét már rég elvesztették / Ezért ugrál, nyakában kis kolomp / Rajta nevet és jókedv lesz a gond / Nagy a király és minden ember fél (...) Fenn kőszobor, a földön egy virág / Jó kismajmok a bolondnak hozzák / Az idő száll, s a kőszobor ledől / De a virágból még sok új virág nő."

Ez azért több, mint kínos. Talán nem véletlenül nyilatkozta Mihály Tamás, az együttes basszusgitárosa a Klubrádiónak, hogy nincs benne a produkcióban, de Felcsútra egyébként sem menne el fellépni. A felcsúti Pancho Arénában való szereplésnek, ha tetszik, ha nem, sokak szerint már nem is kevés bukéja van, amúgy politikailag persze. Bródy János nyilván soha nem fogja elénekelni a "felcsúti Colosseum" gyepén azt, hogy Lesz még Magyar Köztársaság és azt sem, hogy Ezek, ugyanazok. Miként Kulka János, Csákányi Eszter vagy éppen Fullajtár Andrea sem tart majd ott önálló előadói estet. És Tarr Béla retrospektív sem lesz az ottani kivetítőkön. Persze, értjük mi, hogy ha már a focizgatásokon is konganak az ürességtől a lelátók, olykor meg kell tölteni a nézőteret a Panchóban. Ráadásul, ki tudja, milyen hangulatban hallgatják majd meg az Omega Oratóriumot a finn-magyar meccs után a nézők, mert nem a megszokott Omega-koncert vár a panchóistákra, az együttes ugyanis a zenekar 1970 és 2006 írt számainak szimfonikus feldolgozását játssza majd. Lesz szóló- és kórusének is, ami " az Omega-klasszikusokat egy transzcendens világba vezeti át". 

Kivetítős finn-magyar futballmérkőzés és Omega Oratórium. Két tökéletesen össze nem illő program, elképzelhetően más-más közönségnek, de a helyszínnek nyilván lesz transzcendens egyesítő hatása, sporttal, zenével, olyan konzultációsan összemelegítve szíveket-lelkeket. Azért a mérkőzés végeredményének függvényében az Omega készülhetne Verdi Requiemjével, vagy Beethoven Örömódájával is. Bármelyik visszavezethet bennünket ebből a transzcendens világból, amelyben élünk. 

Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ