RSS Feed

Mobilon érkezik a nagy Ő

Nyári Anita - 2015. 02. 07. 12:34:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mobilon érkezik a nagy Ő

Napjainkban inkább ismerkedünk a világhálón, mint a villamosmegállóban vagy a helyi diszkóban. Míg egyre nő a társkereséssel foglalkozó weboldalak száma, életünk párjára akár már a mobilunkon is rátalálhatunk.

A Facebookon bejelöl minket valaki, akivel életünkben nem találkoztunk, de nem még csak nem is hallottunk a nevéről. Mi az első dolgunk? Megnézzük az adatlapját. Mit látunk ott? Az attól függ, hogy mit oszt meg azokkal, akik nem az ismerősei. Vannak olyanok, akiknek az életük egy nyitott könyv mindenki számára, mások viszont csak a személyes kapcsolataik körében osztják meg az információkat. Az alapvető adatokon kívül (név, lakhely, munkahely, tanulmányok, születésnap) megtekinthetjük a képeit, az idővonalán megosztott bejegyzéseket, az általa "tetszikelt" oldalakat. Egyből megtudhatjuk azt is, hogy mi a kedvenc elfoglaltsága, milyen filmeket és zenéket kedvel, valamint mennyire aranyos a kiskutyája. Sose feledjük, hogy számtalan dolgot árul el egy adatlap a felhasználójáról, és mások a megosztott posztok tartalma, mennyisége, gyakorisága alapján ítélnek meg minket is. Hiszen akármennyire is próbáljuk tagadni, mindannyian egy kicsit előítéletesek vagyunk másokkal szemben. Az imént felsorolt információk alapján már el tudjuk dönteni, hogy valakit szimpatikusnak találunk-e, avagy sem. Ha az utóbbiról van szó, érdeklődésünk azonnal alább hagy, és ilyen esetben nem is szívesen kezdeményezünk beszélgetést az illetővel. Ezt nevezhetjük szelektálásnak is. Sokszor azonban az is előfordulhat, hogy tévesen ítélünk meg valakit ezek alapján, de az már nem csak a mi hibánk.

Ha a szelektálás megtörtént, ugorhatunk az ismerkedés következő pontjára. Még mindig vitatott, hogy a nőnek vagy a férfinak kell kezdeményeznie, viszont a példánk esetében valószínűleg úgyis az kezdené a beszélgetést, aki ismerősnek jelölt minket. Persze, az sem gond, ha mi írunk elsőként üzenetet a másik félnek, - csak aztán nehogy túlságosan elbízza magát. A beszélgetés alatt aztán felvetődnek olyan kérdések is, amik lényegesen befolyásolhatják a másikról alkotott képünket. Vajon a beszélgetőtársunk a való életben is ilyen nagydumás, vagy csak írásban tudja érvényesíteni önmagát? Mivel sokan könnyebben teremtenek kapcsolatokat online, ezért gyakran előfordul, hogy ők a személyes találkozásnál inkább hallgatag, visszahúzódó magatartást tanúsítanak. Igaz lehet ez fordítva is: A Facebookon csak egy-egy szóval válaszol, valójában pedig imádja hosszan kifejteni a véleményét egyes témákról. Ha igazán meg szeretnénk ismerni a másikat, akkor mindenképpen sort kell keríteni egy személyes találkozóra, ugyanis az első élő beszélgetésen áll vagy bukik minden. Csak akkor alakulhat ki későbbi baráti, vagy akár párkapcsolati viszony a felek között, ha gördülékenyen zajlik az egész, és a beszélgetés alatt nincsenek azok a kínos "most akkor gondolkodjunk, milyen témát dobjunk fel" szünetek.

Egyre több a kifejezetten társkeresés céljából létrejött weboldal is, melyekre ezek a megállapítások szintúgy érvényesek. A társkeresők felhasználói köre meglehetősen színes. Gondolhatunk itt nemre, korra, vagy szexuális beállítottságra. Vannak, akik csak kíváncsiságból regisztráltak, valakik valóban a Nagy Ő után kutatnak, de akadnak olyanok is, akik csak alkalmi kapcsolatokra keresnek jelentkezőket.

Az okostelefonokra ingyenesen letölthető párkereső alkalmazások is egyre népszerűbbek. Ezek a mobilos applikációk többek között olyan okosságokra is képesek, hogy a telefon GPS koordinátái alapján dobják ki nekünk a hozzánk legközelebb eső lehetséges partnereket. Itt is rendelkeznek a felhasználók egy adatlappal, amire képeket tölthetnek fel, és különböző információkat adhatnak meg magukról. Az ismerkedés viszont kicsit másképp zajlik. A lokációnk alapján megjelenik egy profil, ami ha tetszik, "belájkoljuk", ha nem, egy érintéssel továbblapozunk a következő jelöltre. Ha valaki visszajelzi, hogy mi is szimpatikusak vagyunk a számára, akkor jelenik meg egy üzenet panel, ahol kezdődhet az ismerkedés. Normális esetben ezután már megy minden magától.

Akármelyik fenti ismerkedési formát is részesítjük előnyben, legyünk mindig elővigyázatosak, mert rengeteg álprofillal is találkozhatunk az interneten. Valamint ügyeljünk mindig arra is, hogy miket osztunk meg magunkról, nehogy illetéktelenek kezébe kerüljenek olyan információk, amiket később felhasználhatnak ellenünk.Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ